Izvršni direktor Intela najavio velika poboljšanja u budućim čipovima

Intel ima velike planove na tržištu čipova koji bi u budućnosti trebali konkurirati Appleovim čipovima iz serije M.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.09.2023. / 10:41

Intel
Intel (Foto: Afp)

Apple je godinama u svojim računalima koristio Intelove čipove, no prije nekoliko godina ta je suradnja prekinuta i Apple se odlučio krenuti svojim putem. Baš kao što sami razvijaju čipove i softver za svoje telefone i tablete, odlučili su isto napraviti i kada su u pitanju računala. To se pokazalo odličnim potezom jer su se njihova računala s čipsetima M1 i M2 pokazala iznimno snažnim strojevima s izdržljivim baterijama.

Slika nije dostupna Najvažniji resurs za budućnost svijeta: Šef Intela objasnio što će postati veći geopolitički faktor u odnosu na naftu

Oni koji žele računala takvih performansi u budućnosti neće morati razmišljati o Macovima jer će se uskoro pojaviti novi modeli PC-a s novom generacijom Intelovih procesora koji će po performansama biti u rangu s Appleovim računalima. Naglasio je to Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger koji je najavio velike poboljšanja svojih čipova u kategorijama poput brzine, grafike i AI performansi.

Intel za ovu godinu planira seriju procesora Meteor Lake, no najveća poboljšanja očekujemo u budućom verzijama i sljedećoj generaciji čipova - Arrow Lake, Lunar Lake i Panther Lake, čija proizvodnja u njihovim tvornicama počinje početkom sljedeće godine. Osjećamo se jako dobro oko naših budućih proizvoda, najavio je komentirao je Gelsinger.

Iz Intela su performanse svojih budućih čipova usporedili s konkurentskim hardverom, uključujući i Appleovim u tri kategorije - procesor, grafika i neuralne procesorske jedinice koje su važne za umjetnu inteligenciju. U sve tri kategorije iz Intela kažu kako su iznimno konkurentne i u rangu s onim što nude Macovi i svi ostali.

Intel Intel ulaže 4,6 milijardi dolara u novi pogon u Poljskoj

Kako bi opisao situaciju na ovom iznimno konkurentnom tržištu, Pat Gelsinger rekao je da na njemu postoje tri tipa proizvođača čipova: Ili si velik ili imaš svoju nišu ili si - mrtav. A Intel je prevelik da bi imao samo svoju nišu tako da, naravno, žele biti među najvećim kompanijama na ovom tržištu, kako im se ne bi dogodilo da zaostanu za konkurencijom te postanu tvrtka koja će samo proizvoditi starije čipove.

Izvor: Cnet


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti