Brutalne performanse, ali i cijena: Za najjači model novog Appleova prijenosnika potrebno je platiti više od 6 tisuća dolara

Dva nova MacBooka Pro pokreću potpuno novi i još snažniji Appleovi čipovi M1 Pro i M1 Max.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.10.2021. / 07:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je prošle godine najavio potpunu tranziciju s postojećeg Intelova hardvera koji su godinama koristili, na čipove vlastite izrade. Prvi rezultat te tranzicije bio je čip M1 koji se pokazao moćnijim, superiornijim i izdržljivijim u odnosu na konkurentske čipove te su njihovi rezultati iznenadili čak i ljude u Appleu.

Slika nije dostupna Apple ponovno oduševio: Najtanji iMac i iPad Pro skrivaju čudo od tehnologije u sebi

Na jučerašnjoj online konferenciji Apple je predstavio novu generaciju tih čipova - M1 Pro i M1 Max koja ima još bolje i snažnije performanse, a predstavljena su i prva dva prijenosnika koje pokreću ti čipovi. M1 Pro dolazi s više nego dvostrukim brojem tranzistora u odnosu na originalni model M1 te je riječ o 10-jezgrenom procesoru, a M1 Pro i Max u odnosu na Intelov Core i7-11800H ostvaruju 1,7 puta bolje performanse uz čak 70 posto manju potrošnju energije.

Dok oba čipseta imaju 10-jezgrene procesore, model M1 Pro dolazi s 16-jezgrenom grafikom, dok model Max ima 32-jezgrenu grafiku, četiri puta bržu u odnosu na M1, pri čemu iz Applea naglašavaju da nema razlike u performansama bez obzira je li računalo povezano sa strujnim kabelom ili baterijom.

Apple je predstavio i dva modela MacBooka Pro koje pokreću novi čipovi i, nije teško pretpostaviti, riječ je o zvijerima od prijenosnika, a takva je njihova i cijena. S novim modelima Apple je napokon poslušao svoje korisnike i profesionalce te ispunio neke od njihovih zahtjeva. Tako novi modeli sada imaju MagSafe punjač, HDMI izlaz, SDXC utor, izlaz za slušalice i ukupno 3 Thunderbolt 4 priključka. Također nema više niti Touch Bara, dijela površine osjetljive na dodir koja je na starijim modelima bila smještena u gornjem dijelu tipkovnice, a sada je zamijenjena s fizičkim tipkama.

Slika nije dostupna Na meti kibernetičkih kriminalaca: Otkriven prvi malware koji cilja novu generaciju Appleovih računala s M1 čipsetom

Prijenosnici sada ima manje rubove oko ekrana, kao i notch do sada rezerviran samo za pametne telefone, a u kojem je smještena 1080p web kamera. Osnovni model MacBooka dijagonale ekrana od 14,2 inča stoji 1999 dolara, a moguće je odabrati modele s M1 Pro i M1 Max čipovima te 16, 32, odnosno za računala s modelom M1 Pro i 64 GB memorije. Kupci 16-inčnog MacBooka također mogu odabrati između čipova M1 Pro i Max, o čemu će ovisiti snaga, a naravno i cijena. Posebna je priča baterija koja bi, na 16-inčnom Macu, trebala izdržati čak 21 sat reprodukcije videozapisa samo s jednim punjenjem.

Dok osnovni model ovog prijenosnika stoji 2499 dolara, ako želite najjači hardver - koji uključuje 64 GB memorije, 8 GB SSD-a, 140W USB-C adapter te M1 Max čip, potrebno je platiti više od 6 tisuća dolara. Točnije, 6099 na američkom tržištu, a bit će zanimljivo vidjeti koliko će ta cijena iznositi za tržište Lijepe Naše.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti