Američki zakonodavci traže od Bidena da spriječi Kineze u korištenju tehnologije čipova otvorenog koda

Novi pokušaj američkih zakonodavaca mogao bi ograničiti sposobnost Kine da iskoristi tehnologiju čipova otvorenog koda za svoje tehnološke ciljeve i geopolitičke interese.

Branimir Vorša | 02.11.2023. / 16:29

Računalni procesor
Računalni procesor (Foto: Getty Images)

Koalicija američkih zakonodavaca izrazila je značajnu zabrinutost zbog sve većeg korištenja RISC-V čipova u Kini. Ta tehnologija otvorenog koda predstavlja značajan izazov za skupe privatne alternative tvrtki poput čipova Arm Holdingsa i Intela. RISC-V čipovi nalaze primjenu u raznim domenama, od čipova pametnih telefona do naprednih AI procesora.

Slika nije dostupna SAD ponovno zaoštrio odnose s Kinom: Ovo je tehnološko maltretiranje!

Nekoliko američkih tvrtki, uključujući Qualcomm i Google, s entuzijazmom su prihvatile RISC-V tehnologiju. S druge strane i mnoge kineske tvrtke također su prihvatile tu tehnologiju, što se Amerikncima nimalo ne sviđa. Reuters je u listopadu izvijestio o rastućoj zabrinutosti unutar američkog Kongresa oko kineske upotrebe RISC-V čipova, budući da ona izmiče opsežnim izvoznim kontrolama, koje su SAD nametnule na isporuke tehnologije čipova Kini.

Sada, veća skupina od 18 zastupnika Kongresa, koja se sastoji od demokrata i republikanaca, potiče administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da napravi strategiju za sprječavanje Kine da uspostavi dominaciju u tehnologiji RISC-V čipova. Osobito su zabrinuti zbog mogućih posljedica za američku nacionalnu sigurnost i gospodarske interese SAD-a.

U pismu upućenom američkom ministru trgovine, navedena koalicija zastupnika u Kongresu se raspituje o mjerama za suzbijanje utjecaja Kine u tom području, uključujući primjenu postojeće izvršne naredbe koja bi zahtijevala izvozne dozvole za američke tvrtke koje surađuju s kineskim kolegama na RISC-V tehnologiji.

Čipovi Kina pokazala zube: Uvode ograničenje izvoza materijala za proizvodnju čipova

Zakonodavci naglašavaju da, iako suradnja otvorenog koda na RISC-V obećava napredak američke industrije poluvodiča, ona se mora nastaviti s isključivo posebnim fokusom na poboljšanje tehnologije te lišena unapređenja tehnoloških i geopolitičkih interesa Kine.

Glasnogovornici američkog Ministarstva trgovine potvrdili su da je ministar primio pismo i da će n njega odgovoriti odgovarajućim kanalima.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti