Kina pokazala zube: Uvode ograničenje izvoza materijala za proizvodnju čipova

Popis obuhvaća spojeve koji se koriste u proizvodnji poluvodičkih dioda, tranzistora i integriranih sklopova.

Hina | 04.07.2023. / 12:16

Čipovi (Foto: Getty Images)

 Kina će uvesti dozvole za izvoz skupine proizvoda od metala koji se koriste u proizvodnji poluvodiča, najavilo je ministarstvo trgovine, pojačavši napetost u trgovinskim odnosima s Washingtonom u tehnološkom sektoru.

Mjere kontrole izvoza stupit će na snagu 1. kolovoza, a obuhvatit će 14 proizvoda od galija i germanija, izvijestio je Peking, obrazloživši potez zaštitom nacionalne sigurnosti i interesa.

Čipovi Južna Koreja i Kina planiraju tješnju suradnju u proizvodnji poluvodiča

Popis obuhvaća spojeve koji se koriste u proizvodnji poluvodičkih dioda, tranzistora i integriranih sklopova, prema Hrvatskoj enciklopediji.

Germanij se još koristi u infracrvenoj tehnologiji, optičkim kablovima i solarnim ćelijama.

Proizvođači će za izvoz morati pribaviti dozvole, naglasilo je ministarstvo, dodavši da kršenje odredbi nosi kaznu.

Potez Pekinga nadovezuje se na niz mjera kojima je SAD ograničio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, pozivajući se također na nacionalnu sigurnost i moguću dvojnu primjenu, koja uključuje i vojsku.

SAD je paralelno s Nizozemskom i Japanom udružio snage na ograničenju izvoza strojeva za proizvodnju sofisticiranih čipova u Kinu.

Poluvodiči, ilustracija Američke subvencije za proizvodnju poluvodiča mogle bi biti problematične za tvrtke koje imaju tvornice u Kini

Tako je nizozemska vlada prošli najavila nove propise prema kojima će proizvođači sofisticiranih strojeva za čipove morati pribavljati izvozne dozvole, ne spominjući izričito Kinu.

Napravili smo taj korak u interesu naše nacionalne sigurnosti, rekla je tada ministrica trgovine Liesje Scherinemacher, dodavši da oprema može biti upotrijebljena u vojne svrhe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti