TerraPower, koju je osnovao Gates prije otprilike 15 godina, i elektroenergetska tvrtka PacifiCorp, u vlasništvu tvrtke Berkshire Hathaway Warrena Buffeta, najavile su da će točno mjesto demonstracijskog postrojenja reaktora hlađena natrijem znati do kraja godine.

Neki takve male napredne reaktore, koji rade na drugačija goriva od tradicionalnih, smatraju tehnologijom koja može nadomjestiti povremene izvore energije poput vjetra i sunca za smanjenje emisija koje uzrokuju klimatske promjene.

Ovo je naš najbrži i najjasniji put da postanemo negativni za ugljik, rekao je guverner Wyominga Mark Gordon, čija je država najveći proizvođač ugljena u zemlji.

Projekt sadrži brzi 345-megavatni reaktor, čije bi hlađenje rastopljenim natrijem moglo povećati snagu na 500 MW tijekom najveće potrebe za energijom. TerraPower je prošle godine objavila da će postrojenje koštati oko milijardu dolara.

Krajem prošle godine američko Ministarstvo energetike dodijelilo je TerraPoweru 80 milijuna dolara početnih sredstava za demonstraciju tehnologije natrija, te obećalo da će tvrtki u sljedećim godinama dodijeliti dodatna sredstva.

Ova vrsta čiste energije potrebna nam je u mreži 2030-ih, rekao je novinarima.

Stručnjaci za nuklearnu energiju upozorili su da napredni reaktori mogu imati veće rizike od konvencionalnih. Gorivo za mnoge napredne reaktore moralo bi se obogaćivati ​​mnogo višom stopom od konvencionalnog goriva, što znači da bi lanac opskrbe gorivom mogao biti privlačna meta za militante koji žele stvoriti sirovo nuklearno oružje.

Levesque je rekao da će postrojenja smanjiti širenje rizika, jer smanjuju ukupni nuklearni otpad.

Osim dovođenja električne energije bez ugljika na mrežu, senator iz Wyominga John Barrasso rekao je da bi izgradnja demonstracijskog projekta mogla podići nekadašnju aktivnu industriju rudarstva urana u državi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju