Bill Gates uložio milijune dolara u startup koji želi spriječiti krave da - podriguju

Stoka je jedan od glavnih izvora emisija metana na planetu, a problem je dovoljno velik da je Bill Gates odlučio uložiti znatna sredstva u njegovo rješavanje.

Branimir Vorša | 24.01.2023. / 09:33

Bill Gates (Foto: Afp)

Suosnivač Microsofta, milijarder i bivši najbogatiji čovjek svijeta Bill Gates uložio je nova sredstva u borbu protiv klimatskih promjena. Gates je novac uložio u australski startup Rumin8, koji planira smanjiti emisije metana u atmosferu koje nastaju - podrigivanjem krava.

Metan je najčešći staklenički plin nakon ugljikova dioksida (CO2). Stoka poput krava i koza te jeleni proizvode metan kada njihov želudac razgrađuje tvrda vlakna, poput trave, tijekom probave. Ovaj proces fermentacije stvara plin metan, koji se zatim većinom ponovno izbacuje putem podrigivanja.

Slika nije dostupna Iznenadit ćete se: Znate li koji smartphone koristi jedan od najbogatijih ljudi na svijetu?

Morska trava kao rješenje

Znanstvene studije pokazale su da bi hranjenje krava morskom travom moglo znatno smanjiti takvu emisiju metana. Stoga spomenuti australski startup radi na dodatku za prehranu stoke koji je sintetski repliciran iz crvenih morskih algi i koji zaustavlja stvaranje metana tijekom procesa probave hrane u želucu kod stoke.

Rumin8 je prikupio 12 milijuna dolara investicija koje je predvodio Breakthrough Energy Ventures (BEV), investicijska tvrtka koju je Gates osnovao još 2015. godine. BEV isto tako podržavaju i izvršni direktor Amazona Jeff Bezos te kineski poduzetnik i suosnivač Alibabe Jack Ma.

Bili smo vrlo zadovoljni prijemom koji smo dobili od fondova za utjecaj na klimu diljem svijeta. Postoji istinska želja za financiranjem rješenja za crijevne emisije metana iz stoke i na sreću za Rumin8, oni mogu vidjeti prednosti naše tehnologije, rekao je David Messina, direktor tvrtke Rumin8.

Slika nije dostupna Bill Gates otvorio novčanik i donirao dodatnih 20 milijardi dolara

Oporezivanje stočara

Novi Zeland krajem 2022. godine u pokušaju rješavanja problema klimatskih promjena predložio je oporezivanje stakleničkih plinova koje stoka proizvodi podrigivanjem i mokrenjem.

Novozelandski poljoprivrednici tako će u nekom obliku plaćati porez na emisije u poljoprivredi, a očekuje se da će to biti uvedeno do 2025. godine.

Gotovo polovica ukupnih emisija stakleničkih plinova u Novom Zelandu dolazi iz poljoprivrede, a uglavnom je riječ o emisijama metana.

Metan veći problem od CO2

Godine 2019. metan u atmosferi dosegao je rekordne razine, oko dva i pol puta više od onih u predindustrijskom povijesnom razdoblju.

Znanstvenike zabrinjava to što je metan prava prijetnja kad je u pitanju zagrijavanje planeta jer pojedinačne molekule metana imaju snažniji učinak zagrijavanja atmosfere od pojedinačnih molekula CO2.

U razdoblju od sto godina metan je imao 28 do 34 puta veći učinak na zagrijavanje od CO2.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti