Bilo je samo pitanje vremena: Nakon policije, sada je i vojska počela testirati kontroverznog robota

Tijekom vojnih vježbi francuska vojska koristila je i robota Spot koji je sudjelovao u operacijama izviđanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.04.2021. / 11:20

Boston Dynamics (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Nakon što je Boston Dynamics predstavio robota Spot, iz te su kompanije objavili kako nikada nikome neće dopustiti da ga naoružaju te da se koristi kako bi se s njima povrijedili ljudi ili životinje. Prve videozapise u kojima ti roboti trče po uredima BD-a i otvaraju vrata mnogima su se činili prilično agresivnima te su Spota mediji prozvali zastrašujućim robotskim psom. Nove kontroverze oko njega pojavile su se prošle godine kada su se mrežom proširile snimke policijske akcije u New Yorku u kojoj je sudjelovao upravo Spot.

Slika nije dostupna "Digidog paradira pločnicima": Njujorška policija dobila neobično i pomalo zastrašujuće pojačanje

Ovaj tjedan na Twitteru su objavljene snimke ovog robota tijekom jedne vojne vježbe francuske vojske, što ponovno otvara pitanje njihove uloge u budućnosti u ratnim sukobima. Vježbe su se izvodile u dva scenarija - u jednom su vojnici sudjelovali u akcijama bez robota, a u drugom scenariju roboti su sudjelovali u akcijama zajedno s vojnicima - pri čemu treba naglasiti da je francuska vojska koristila i druge robote, ne samo Spota. Kako su naglasili na službenom profilu na Twitteru francuske vojne škole, roboti su korišteni kako bi se podigla svijest studenata o izazovima sutrašnjice koji uključuju i robotizaciju vojske.

Rezultati vojne vježbe s robotima su prilično zanimljivi. Naime, pokazalo se da su roboti usporili vojne akcije te su one izvedene puno brže kada se Spot nije koristio u njima, a problematičnim se pokazala i baterija koja nije izdržala jednu akciju pa su vojnici robota morali odnijeti na punjenje. No s druge strane, Spot koji je korišten u izviđanju, povećao je sigurnost akcije i smanjio ljudske žrtve. Jedan vojnik koji je sudjelovao u vježbama rekao je, prenose na The Vergeu, da je tijekom urbane faze ratovanja u scenariju u kojem se nisu koristili roboti poginuo, dok je u scenariju kada je Spot preuzeo rizične uloge, ostao živ.

Slika nije dostupna Kome još trebaju pastiri? Pogledajte kako bi bezglavi robot mogao paziti na ovce

Potpredsjednik poslovnog razvoja Boston Dynamicsa Michael Perry za The Verge je rekao kako je način na koji je francuska vojska koristila Spota ispravan jer nije upotrebljen za napad na druge ljude, već se s njegovim sudjelovanjem u akciji smanjuje rizik za ljude.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti