"Digidog paradira pločnicima": Njujorška policija dobila neobično i pomalo zastrašujuće pojačanje

Policija u New Yorku prošle je godine dobila pojačanje zbog kojeg mnogi stanovnici nisu oduševljeni.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.02.2021. / 10:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stanovnike jedne ulice u Bronxu ovaj je tjedan iznenadio, a neke i uznemirio i šokirao prizor policijske akcije u kojoj je glavnu ulogu imao - robotski pas. Riječ je o svestranom modelu Spot Boston Dynamicsa, kojeg su prošle godine zaposlili u policijskom odjelu u New Yorku i kojeg su do sada već koristili u nekoliko slučajeva. U međuvremenu je policija poradila na imidžu Spota, koji je svoju prepoznatljivu žutu boju zamijenio policijskom plavom.

Slika nije dostupna Hyundai kupuje "robota iz noćne more" za milijardu dolara?

Iako je zaposlen da “služi i štiti” ljudima, mnogima ranojutarnja scena Digidoga (kako je nazvan policijski model Spota) nije unijela previše povjerenja jer, čak i kao policijski robotski pas, izgleda prilično zastrašujuće. U ovom slučaju policija je s Digidogom reagirala na dojavu o slučaju otmice u jednom stanu. Robot je ušao u zgradu kao izvidnica, no na mjestu na kojem je prijavljena otmica nitko nije pronađen.

Policija je robota zaposlila upravo za ovakve i slične situacije u kojima postoji velik rizik za živote policajaca koji bi ulaskom na nepoznat i opasan teritorij mogli biti napadnuti. Umjesto toga šalje se Spot, tj. Digidog kako bi izvidio situaciju i otvorio put policiji. Također, ne treba zanemariti ni faktor iznenađenja i straha jer sigurno nitko kome ovaj robotski pas pokuca na vrata ne može ostati smiren.

Osim što se može kretati po stepenicama te po neravnom terenu, snijegu i kiši, Digidog je opremljen i senzorima i kamerama zahvaljujući kojima (i uz pomoć AI) se kreće, ali i šalje sliku uživo kako bi policija s udaljenog mjesta mogla pratiti što se dešava na mjestu koji istražuje. Također, ima zvučnike i mikrofon tako da može služiti i za komunikaciju s osumnjičenima.

Slika nije dostupna Robot Točkica pušten u prodaju širokim masama, no kad vidite cijenu prisjest će vam znatiželja

Slike i video kakvi su osvanuli posljednja 24 sata na YouTubeu i drugim platformama i na kojima je prikazan Digidog u akciji u budućnostima bi na ulicama New Yorka i drugih gradova mogli postati svakodnevnica jer nema sumnje kako će policija sve češće koristiti modernu tehnologiju u borbi protiv kriminala. Ipak, na mreži možemo pročitati i različite kritike ovog policijskog pojačanja jer, kako naglašavaju na Inputu, ovo je zadnja stvar koja ljudima sada treba jer je teško zamisliti da će se stanovnici Bronxa ili bilo kojeg drugog dijela New Yorka osjećati sigurnije “dok Digidog paradira pločnicima”.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti