Hyundai kupuje "robota iz noćne more" za milijardu dolara?

Hyundai je zainteresiran za robotsku kompaniju Boston Dynamics, poznatu po robotima poput Spota, kojeg su mediji prozvali robotom iz noćne more i zastrašujućim robotskim psom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.11.2020. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je imao velike planove s robotima nakon što je 2013. kupio robotsku kompaniju Boston Dynamics, a videozapisi koje su periodično objavljivali pokazivali su nam veliki napredak koji su postigli u razvoju svojih mašina. Dio analitičara tada je govorio kako nam Google pokazuje kako će izgledati budućnost s robotima poput Atlasa koji može raditi salto i Spota koji je zadivio sposobnostima, no ne toliko i izgledom, pa su ga mnogi prozvali robotom iz noćne more i zastrašujućim robotskim psom.

Hyundai Elevate (Foto: Hyundai) Hyundaijev "hodajući automobil" spašavat će ljudske živote

Američka kompanija nakon nekoliko je godina promijenila svoje planove vezane za razvoj robota, pa je 2017. za nepoznat iznos Boston Dynamics prodan SoftBanku, no čini se kako bi robotska tvrtka uskoro ponovno mogla promijeniti vlasnika. Naime, jučerašnje informacije iz dobro upućenih izvora Bloomberga kažu kako je za Boston Dynamics zainteresiran - Hyundai. Južnokorejska kompanija ponajviše je poznata po svojim automobilima, koji su prilično popularniji i u Lijepoj Našoj, no nije toliko poznato imaju li poseban odjel posvećen industrijskim robotima.

Također, podsjećaju na Engadgetu, Hyundai je nedavno predstavio New Horizont Studio za futurističke projekte, pa je jasno kako bi se roboti Boston Dynamicsa bez problema mogli uklopiti u kompaniju. Osim što bi se njihovi roboti mogli koristiti u tvornicama za brže i učinkovitije sastavljanje i proizvodnju automobila, taj bi potez mogao značiti i daljnju komercijalizaciju BD-ove tehnologije.

Slika nije dostupna Robot Točkica pušten u prodaju širokim masama, no kad vidite cijenu prisjest će vam znatiželja

Slika nije dostupna Kome još trebaju pastiri? Pogledajte kako bi bezglavi robot mogao paziti na ovce

Treba naglasiti kako konačan dogovor još nije postignut te uvijek postoji mogućnost da, u slučaju da nešto zapne u pregovorima, Hyundai odustane od akvizicije. Ako do preuzimanja zaista dođe, njegova vrijednost trebala bi iznositi oko milijarde dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti