Hyundaijev "hodajući automobil" spašavat će ljudske živote

Konceptno vozilo Elevate zahvaljujući robotskim nogama može se kretati po nepristupačnim terenima te je idealno za spašavanje ljudi nakon prirodnih nepogoda i katastrofa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2019. / 19:17

Hyundai Elevate (Foto: Hyundai) (Foto: Hyundai)

Najveći sajam potrošačke elektronike Consumer Electronic Show, koji je svoja vrata ovog tjedna otvorio u Las Vegasu prepun je zanimljivih noviteta i gadgeta, a jedan od projekata koji je pobudio iznimno veliku pažnju posjetitelja i medija jest Hyundaijev "hodajući automobil". Mogućnosti ovoga vozila (ako ga tako možemo nazvati) iznimno su velike – može se kretati kao klasičan automobil, no zahvaljujući robotskim "nogama" može i hodati poput robota, što mu omogućuje kretanje po neravnom, stjenovitom i ljudima često nepristupačnom terenu.

Hyundai Elevate (Foto: Hyundai) (Foto: Hyundai)

Hyundai Elevate može se penjati po zidovima visine do 1,5 metara, a kada koristi robotske noge, brzina mu je ograničena na 5 km/h – o kakvom je nevjerojatnom vozilu riječ i kakve su njegove mogućnosti, možete vidjeti u priloženom videozapisu.

John Suh iz Hyundaija rekao je kako se u slučajevima prirodnih nepogoda i katastrofa poput npr. tsunamija, spasilačke ekipe s vozilima mogu približiti samo do samih rubova katastrofa jer se vozila ne mogu kretati po razrušenom terenu tako da spasioci moraju nastaviti put pješke, često riskirajući vlastite živote.

Elevate bi trebao pomoći upravo u takvim situacijama te će spasioce brže i sigurnije moći dovesti na ugrožena mjesta, a zahvaljujući tome što vozilo ima vrata na sve četiri strane jednostavniji je ukrcaj ozlijeđenih. Još jedan način na koji se Elevate može koristiti jest u pomoći osobama u invalidskim kolicima koje žive u zgradama u kojima nije napravljen pristup za invalide te bi ih vozila poput ovoga mogla odvesti do kućnog praga.

Hyundai Elevate (Foto: Hyundai) (Foto: Hyundai)

Hodajući automobil Hyundai razvija oko tri godine te je još u fazi koncepta, a čak i ako se konačan proizvod nikada ne pojavi na tržištu, južnokorejska kompanija pokazala je novi smjer u kojem bi se trebalo razmišljati prilikom razvoja vozila za hitne situacije i spašavanja.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti