Bilo kad i bilo gdje: Uskoro bi moglo biti moguće mjeriti krvni tlak samo dodirom na zaslon mobitela

Novo istraživanje američkih znanstvenika predstavlja značajan napredak u praćenju krvnog tlaka, posebno za područja s ograničenim pristupom zdravstvenoj skrbi, a koristi samo senzore u pametnim mobitelima.

Branimir Vorša | 29.09.2024. / 10:03

Prikaz krvnog tlaka na mobitelu, ilustracija
Prikaz krvnog tlaka na mobitelu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Hipertenzija ili visoki krvni tlak veliki je zdravstveni problem koji često dovodi do zatajenja srca i bubrega. Unatoč rizicima koje predstavlja za zdravlje, često se ne dijagnosticira. Međutim, Android aplikacija koju su razvili američki znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburghu to bi mogla promijeniti procjenom arterijskog tlaka putem pametnih telefona.

Bez liječnika ili specijalizirane opreme

Aplikacija koristi kombinaciju senzora, uključujući akcelerometar, kameru i zaslon osjetljiv na dodir, za mjerenje krvnog tlaka. Uz tu tehnologiju, pojedinci mogu mjeriti svoj krvni tlak bez posjeta liječniku ili upotrebe specijalizirane opreme, što je potencijalno alat za spašavanje života za zajednice koje su u nedostatku tih usluga.

U nedovoljno opskrbljenim populacijama, mnogi ljudi nemaju pristup mjeračima krvnog tlaka, redovitim pregledima kod liječnika, ili čak znaju da je to problem, ali imaju pametne telefone, objašnjava Ramakrishna Mukkamala biomedicinski inženjer sa Sveučilišta u Pittsburghu.

Kako radi aplikacija?

Krvni tlak obično se mjeri pomoću sfigmomanometra, što uključuje primjenu pritiska na arteriju manžetom na napuhavanje. Aplikacija, međutim, ima drugačiji pristup. Oslanja se na promjene u položaju ruke i dodire zaslona za izračunavanje tlaka pulsa, umjesto da fizički ograničava protok krvi. Studija vezana za primjenu te aplikacije objavljena je u časopisu Scientific Reports.

Zbog gravitacije dolazi do promjene hidrostatskog tlaka u vašem palcu kada podignete ruke iznad srca, a pomoću akcelerometra na telefonu to možete pretvoriti u relativnu promjenu tlaka, pojašnjava Vishaal Dhamotharan, isto tako biomedicinski inženjer sa Sveučilišta u Pittsburghu.

U testovima na 24 sudionika, utvrđeno je da su očitanja aplikacije točna unutar oko 8 milimetara na živinom tlakomjeru (mm Hg). S daljnjim razvojem, znanstenici vjeruju da će aplikacija postati još preciznija.

Razvoj uređaja za mjerenje krvnog tlaka bez narukvice koji ne zahtijeva nikakvu vanjsku kalibraciju je sveti gral, takav uređaj trenutno ne postoji, napominje Sanjeev Shroff sa Sveučilišta u Pittsburghu.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti