Biomedicinski Big Brother ili pomoć za bolesne? Amerikanci odobrili prvu digitalnu pilulu

U SAD-u je odobren lijek u obliku pilule koja ima ugrađen senzor koji će, uz dodatni posebni flaster i aplikaciju na pametnim telefonima, doktore i članove obitelji obavještavati o vremenu uzimanja lijeka

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.11.2017. / 11:53

Pilula (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Jedan od velikih problema u zdravstvu su (neodgovorni) pacijenti i bolesnici koji se ne pridržavaju terapije, ne uzimaju lijekove na vrijeme, odnosno oni koji uopće ne uzimaju propisane lijekove. Osim što na taj način ugrožavaju svoje zdravlje, stručnjaci pretpostavljaju kako je njihovo neodgovorno ponašanje teško čak sto milijardi dolara godišnje jer se zbog nepridržavanja terapije njihovo zdravstveno stanje pogoršava, što znači dodatni pregledi, liječenje, novi i skuplji lijekovi i slično.

Za ovakve pacijente, ali i za one koji (nenamjerno) zaborave uzeti lijekove, u SAD-u je odobrena prva digitalna pilula, odnosno lijek s ugrađenim senzorom koji će omogućiti praćenje uzimanja lijeka. Dakle, pilule s ovim lijekom (odobrena je verzija lijeka za liječenje depresije, bipolarnog poremećaja i šizofrenije) imat će senzor koji će doktore obavještavati je li je i kada pacijent uzeo lijek, a osim doktora senzor može obavještavati još do četiri osobe (članove obitelji) o vremenu uzimanja lijekova. Senzor iz pilule aktiviraju želučane kiseline i signal šalju na poseban flaster kojeg pacijent mora nositi, a s kojeg se informacije šalje na posebnu aplikaciju na pametnim telefonima.

Tzv. digitalna ili pametna pilula ima potencijal uvelike poboljšati zdravlje ljudi, posebno za pacijente koji žele uzimati lijekove, ali zaboravljaju, komentirao je Ameet Sarpatwari s Harvarda, no napomenuo je kako bi, u slučaju zlouporabe ovih podataka, ovakav način liječenja mogao utjecati na nepovjerenje javnosti, odnosno pacijenata prema ovakvoj vrsti lijekova.

Iz Otsuka Pharmaceuticala, kompanije koja proizvodi verziju lijeka Abilify s ugrađenim senzorom za praćenje, vjeruju kako će pilule sa senzorom brzo i učinkovito spriječiti krize kod pacijenata koji boluju od šizofrenije, a koji neredovito uzimaju propisane lijekove. No, dio doktora upozorava kako neki od simptoma šizofrenije i bipolarnih poremećaja uključuju paranoju, zbog čega dio njih ne želi uzimati lijekove (misle da su zdravi, paranoični su oko namjera doktora, odnosno ne vole nuspojave) te je pitanje koliko će pacijenata s takvim dijagnozama pristati na korištenje pilula sa senzorima koje će omogućiti praćenje njihovog korištenja i provođenja terapije.

Dr. Jeffrey Lieberman, psihijatar sa sveučilišta Columbia za New York Times rekao je kako bi veliki broj psihijatara zaista želio isprobati digitalni Abilify na svojim pacijentima, no i on smatra ironičnim što je ovakav lijek koji uključuje praćenje pacijenata namijenjen osobama s mentalnim poremećajima: "To je kao biomedicinski Big Brother".
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti