Biotehnološka tvrtka Exicure, koju podupire Bill Gates, na korak do lijeka za najteže bolesti?

Biotehnološka tvrtka Exicure koju novčano podupire i Bill Gates radi na lijekovima temeljenima na RNK-u.

Martina Čizmić | 18.10.2017. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Biotehnološka tvrtka, koju izdašno podupire osnivač Microsofta Bill Gates, radi na tretmanima kojima bi se moglo manipulirati genima i liječiti različite bolesti – od psorijaze do raka.

Exicure je uspio skupiti impresivna 62 milijuna dolara od različitih investitora, među kojima je i Gates kako bi razvili lijekove temeljene na RNA (ribonukleinskoj kiselini) koji bi mogli "utišati" mutirane gene koji uzorkuju različite bolesti.

Naime, RNK je zapravo set uputa stanicama kakve proteine trebaju proizvoditi. Ako se proizvode mutirani proteini, dolazi do razvoja različitih bolesti. "Utiša" li se proizvodnja takvih mutiranih proteina, može se zaustaviti i razvoj bolesti.

I druge biotehnološke tvrtke pokušavale su razviti lijekove temeljene na RNK-u, no nisu uspijevale dovesti lijekove do oštećenih stanica. U Exicureu su uvjereni kako oni imaju rješenje za to.

Dosad su razvili tri lijeka koja su u ranim fazama kliničkog ispitivanja – jedan za liječenje tumora i dva za liječenje psorijaze.

Ovo nije ni prva ni jedina biotehnološka tvrtka koju Gates podupire. Tijekom proteklih godina on i njegova supruga putem svoje zaklade uložili su znatna sredstva u pronalaženje lijekova za različite bolesti, ali i druge humanitarne projekte diljem svijeta.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti