“Birokracija je najkompliciraniji dio stavljanja proizvoda na tržište, ali da krećem ponovno, ne bih ništa mijenjala”

Iz oblaka brašna u kuhinji Renate Burić, izašli su ukusni ravioli, brand “Pa-Šta” i nezamjenjivo iskustvo sudjelovanja u projektu “Startaj Hrvatska”.

Martina Čizmić | 16.10.2021. / 09:10

Odlučiti se zakoračiti u poduzetničke vode, nije nimalo lagan potez. A kad još k tome želite proizvoditi nešto vlastitim rukama, onda su izazovi višestruko veći. No, Renata Burić i njen suprug hrabro su se upustili u avanturu zvanu rukom rađena tjestenina. Put od prvih kućnih uradaka do ulaska u drugu sezonu “Startaj Hrvatska”, stvaranja branda “Pa-Šta” i pojavljivanja u INTERSPAR hipermarketima i odabranim SPAR supermarketima diljem Hrvatske, bio je dug i pun izazova.

Ali kako nam je sama ispričala, Renata ne bi mijenjala ništa u tom svom putu. I već ima ambiciozne planove za budućnost.

Uhvatili smo ju između brojnih obaveza koje ima, kako bismo čuli iz prve ruke kako je izgledao njen poduzetnički put, ali i koliko joj je projekt “Startaj Hrvatska” promijenio život.

Krenuli ste u avanturu zvanu proizvodnja domaće tjestenine iz vlastite kuhinje. Koliko se vaš proizvodni proces do sad promijenio? Radite li i dalje sve ručno ili ste ipak angažirali neko tehnološko rješenje?

Naš proizvodni proces od početka do sada se osim u recepturi nije puno promijenilo. Naime i dalje sve radimo ručno. Kada bi ubacili tehnološko rješenje za proizvodnju kao što su strojevi onda to više ne bi bila ručno rađena tjestenina. Naš cilj je da bez obzira na budući rast ne odstupamo od naše prvotne zamisli, a to je da tjestenina bude domaća i ručno rađena, iskreno otkriva Renata.

Koliko je zapravo komplicirano raditi raviole u većoj količini? Na što morate posebno obratiti pozornost?

Proces izrade raviola je vrlo zahtjevan. Sastoji se od niza važnih koraka prije nego se dođe do samog raviola. Recimo, ako nam tijesto ( prvi korak ) nije dobro umiješano, bude mekano ili tvrdo, to znatno otežava proces izrade i oblikovanja raviola u svojoj završnoj fazi, ono što želim reći da bi došli do finalnog izgleda raviola, moramo slijediti važne korake prije toga i ako je jedan korak preskočen ili nije napravljen po recepturi, svaki sljedeći korak je zakinuti.
Onaj dio koji je najzahtjevniji i koji traži posebnu pozornost je način baratanja s namirnicama, tempiranje, higijena. Higijenski uvjeti moraju biti na najvećem standardu.
Osim toga u izradi tjestenine ponekad utječe i vrijeme, recimo ako je vani vruće, zrak će biti suši i tijesto će se isušivati ili obrnuto ako je vlažno, tijesto će upijati vlagu.
Ima mnogo čimbenika koji utječu na izradu raviola, zato ni jedan dan u našoj proizvodnji nije isti jer jednostavno radimo sa „živim“ namirnicama
, nabraja Renata.

Kad ste krenuli u ovu poduzetničku priču morali ste podići sve na novu razinu - nabaviti dozvole, certifikate, registrirati ime. Možete li nam malo opisati taj proces? Koliko je kompliciran? Jeste li gdje bili zapeli i kako ste riješili eventualne probleme? Što je bilo najteže?

Definitivno bih se usudila reći da na je najkompliciraniji korak u postavljanju proizvoda na tržište, birokracija. S obzirom da se bavimo proizvodnjom prehrambenog proizvoda, on zahtjeva puno analiza, papira, certifikata itd. Svaka namirnica koja se koristi mora imati svoji papir, svaka namirnica koja se koristi mora biti upisana u svoj papir. Osobno kada sam krenula u sve to, mnogo toga nisam ni razumjela, a kamoli da sam znala da trebam to imati ili gdje mogu to napraviti. U tom pogledu, sam projekt Startaj Hrvatska mi je jako puno pomogao. Od SPAR-a sam dobila sve potrebne informacije na jednom mjestu. Darovali su mi svoje znanje, usmjeravali, pomagali, savjetovali i motivirali kada sam mislila da je sve to previše izazovno za mene. Iz tog razloga, jako sam zahvalna Novoj TV, SPAR-u Hrvatska i cijeloj platformi projekta Startaj Hrvatska što su imali strpljenja i ulili mi znanje koje u Hrvatskoj bi morala skupljati na različitim mjestima kroz puno duže razdoblje. Sam proces je vrlo zahtjevan jer moraš istovremeno odrađivati jako puno toga, recimo moraš istovremeno obaviti pet različitih analiza, prikupiti pet različitih papira, razmišljati o ambalaži, bar kodovima itd…ali sam proces ne mora nužno biti kompliciran ako pored sebe imaš ljude koji te vode kroz taj proces. Zapela sam u nekim koracima zbog neiskustva, neznanja, ali riješila sam ih jednostavno naučena tim iskustvom. Imam još puno toga za naučiti jer i dalje se susrećem s nekim stvarima koje bi voljela popraviti, za koje mislim da bi mogle bolje ili sl. No, vjerujem da će moj osobni rast i znanje utjecati i na rast mog proizvoda. Najteži dio u cijelom procesu mi je bio ( i dalje je ) definitivno multitasking, no neću se žaliti jer ispada da mi čak i ide dobro, sa smijehom odgovara Renata.

Još uvijek nema konkretne povratne informacije jer prodaja još nije krenula u svom punom jeku. No, ono što se za sada pokazuje da se kupcima najviše sviđaju ravioli s krem sirom i pršutom.

Kad biste sad kretali ponovno od početka, biste li što promijenili?

S ovim znanjem sada, promijenila bi puno toga, (smije se), no bez tog znanja ne bi mijenjala ništa jer smatram da sam dala najviše od sebe. Zaista sam zajedno sa svojom obitelji uložila mnogo truda, žrtve, vremena i svega što ide uz cijeli taj proces. Puno smo toga naučili, puno smo napredovali i to će se sigurno odraziti na našu budućnost i na naše buduće proizvode, iskrena je.

Kakvi su vam planovi za dalje? Hoćemo li vidjeti još kakve proizvode pod brendom Pa-Šta?

Planovi za budućnost su jako kreativni i naravno da će te vidjeti još naših proizvoda. Imamo u planu na tržište staviti čak 14 proizvoda. Svaki od tih proizvoda prije plasiranja na tržište mora proći svoj proces obrade pa će tako zahtijevati svoje vrijeme. No jako sam uzbuđena jer vjerujem da možemo napraviti puno, a da ne odstupamo previše od svoje vizije da kupci kupuju kvalitetan ručni domaći proizvod, najavljuje Renata.

Ne propustite emisiju ''Startaj Hrvatska'' ove subote u 18.15 i pogledajte nove inspirativne priče naših natjecatelja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti