Biste li i vi pristali? 90 dobrovoljaca namjerno će se zaraziti koronavirusom ne bi li pomogli znanstvenicima u boljem razumijevanju COVID-19

U istraživanju će znanstvenici koristiti virus koji cirkulira Velikom Britanijom od početka pandemije u ožujku, a za zdrave osobe koje će dobrovoljno biti njime zaražene predstavlja nizak zdravstveni rizik.

Hina | 17.02.2021. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Zdravi mladi dobrovoljci bit će namjerno zaraženi koronavirusom s ciljem testiranja cjepiva u sklopu prve svjetske "Human Challenge" studije COVID-19 koja će se provesti u Velikoj Britaniji.

"Human Challenge" je naziv za kontrolirano ispitivanje infekcije na ljudima i vrsta je kliničkog ispitivanja cjepiva ili drugog lijeka koje uključuje namjerno izlaganje ispitanika bolesti koja se istražuje.

U istraživanju koje je dobilo etičko odobrenje i započet će u sljedećih nekoliko tjedana, sudjelovat će 90 osoba u dobi od 18 do 30 godina.

Dobrovoljci će biti izloženi virusu u sigurnom i kontroliranom okruženju dok će liječnici nadzirati njihovo stanje i zdravlje. Dosad je u Velikoj Britaniji cjepivo protiv COVID-19 dobilo više od 15 milijuna ljudi.

"Human Challenge" studije odigrale su ključnu ulogu u razvoju liječenja brojnih bolesti, među kojima su malarija, tifus, kolera i gripa.

Ovo će testiranje znanstvenicima pomoći da ustanove koja je najmanja količina koronavirusa potrebna da se izazove infekcija i kako ljudski imunosni sustav na nju reagira. Rezultati će liječnicima omogućiti bolje razumijevanje COVID-19, a rezultati će pridonijeti daljnjem razvoju cjepiva i načina liječenja.

Studiju u suradnji provode Radna skupina za cjepiva vlade Velike Britanije, londonski Imperial College, zakladi Royal Free London NHS Foundation Trust i britanska tvrtka hVIVO, koja posjeduje laboratorije i pionir je u ovakvim ispitivanjima.

Zajamčili smo niz sigurnih i učinkovitih cjepiva za Veliku Britaniju, no neophodno je potrebno nastaviti s razvojem novih cjepiva i načina liječenja COVID-19. Očekujemo da će nam studije pružiti jedinstven uvid u to kako virus djeluje te da će nam pomoći da shvatimo koja cjepiva nude najbolje izglede za sprečavanje zaraze, rekao je Clive Dix, koji privremeno predsjedava Radnom skupinom za cjepiva.

Pojasnio je da će u istraživanju znanstvenici koristiti virus koji cirkulira Velikom Britanijom od početka pandemije u ožujku, a za zdrave osobe koje će dobrovoljno biti njime zaražene predstavlja nizak zdravstveni rizik.

Molimo volontere u dobi između 18 i 30 godina da se pridruže našem istraživačkom pothvatu kako bi nam pomogli da shvatimo na koji način virus inficira ljude i kako se tako brzo uspijeva proširiti među populacijom, rekao je voditelj istraživanja, dr. Chris Chiu s Imperial Collegea. Istaknuo je da je krajnji cilj istraživanja ustanoviti koja cjepiva i načini liječenja najbolje djeluju u borbi protiv ove bolesti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti