Londonski znanstvenici imaju ponudu koja bi mogla spasiti svijet od koronavirusa, ali postoji prilično velik problem

Je li 4500 dolara dovoljno novca za riskiranje zdravlja i života?

Branimir Vorša | 10.03.2020. / 13:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Centar za inovacije Queen Mary BioEnterprises iz Londona ima financijsku ponudu za sve one koji pucaju od zdravlja, ali im je hitno potreban novac. Naime, traže pokusne kuniće za cjepivo protiv koronavirusa, a za to su spremni platiti 4500 dolara svakom pojedincu koji se dobrovoljno prijavi.

Je li to dovoljan iznos za rizik da nešto pođe po zlu? Sigurno nije, no s druge strane, moglo bi pomoći u razvoju cjepiva protiv virusa Covid-19. Tako gledano, rizik se ne čini neisplativim.

Spomenuti centar za inovacije iz Londona primit će u tom smislu svega 24 dobrovoljca za svoju specifičnu studiju. Hoće li biti riječ o 24 sretnika ili nesretnika, posve je nemoguće predvidjeti. Jedino što se zna jest da će svakom biti isplaćeno 4500 dolara.

Postupak

Volonterima se nakon prijave injekcijom u tijelo unose dva slabija soja koronavirusa, koji je od izbijanja epidemije u kineskom gradu Wuhanu i globalnog širenja, napravio popriličnu štetu te odnio više od 4000 života, dok je zaraženih gotovo 115.000.

Volonteri bi nakon toga trebali imati respiratorne poteškoće slične onima kod pacijenata zaraženih normalnim koronavirusom.

Cilj je studije simuliranje čitavog procesa zaraze i pojave simptoma u kontroliranim uvjetima te testiranje niza cjepiva kako bi se vidjelo rade li na pacijentima i kako bi se vidjelo koji dijelovi razvojne faze cjepiva trebaju posebnu pažnju.

Cjepiva protiv koronavirusa nužno se moraju testirati na ljudima kako bi se znalo imaju li ona učinak na Covid-19.

Poticaj znanstvenicima

Britanska vlada izdvojila je 60 milijuna dolara za privatnu kompaniju koja razvija učinkovito cjepivo protiv koronavirusa, kao dodatan motiv znanstvenicima.

Ipak, najvažnije pitanje vezano za cjepivo protiv koronavirusa glasi: hoće li ono biti napravljeno na vrijeme ili će virus u međuvremenu mutirati i postati još snažniji i otporniji na terapije?

Najoptimističnije prognoze kažu da bi se cjepivo moglo napraviti za otprilike godinu dana, no onda ga treba i testirati pa odobriti, što je proces koji i sam zahtijeva određeno vrijeme.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti