Bitcoin podijeljen na 2 zasebne valute: Je li ovo kraj najpoznatije kriptovalute?

Nova valuta bitcoin cash trebala bi bitcoinu udahnuti "novi život".

Monika Nožić Monika Nožinić | 03.08.2017. / 11:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Platna mreža Bitcoin i pripadajuća digitalna valuta već mjesecima prolazi proces pripreme proširenja kapaciteta mreže. Dosad se sve odvijalo na jednom blockchainu koji je proces trgovanja bitcoinima počeo obrađivati sve sporije. Raskol među tvorcima virtualne valute bitcoin rezultirao je "rađanjem" nove verzije kriptovalute jer nisu uspjeli dogovoriti zajedničko rješenje koje bi očuvalo jedinstvenu digitalnu valutu.Zbog toga je ova kriptovaluta sada podijeljena na dvije: Bitcoin i Bitcoin Cash.

Za proizvodnju bitcoina potreban je softver koji ovu virtualnu valutu dodjeljuje kao nagradu korisnicima koji svojim računalima sudjeluju u procesu verifikacije i snimanja bitcoin-transakcija u okviru blockchaina. Proces proizvodnje bitcoina zove se rudarenje, a uspješni rudari nagrađuju se provizijama i novokreiranim bitcoinima.

Ključni rudari i kreatori bitcoina prošli su se tjedan dogovorili o usvajanju novog načina funkcioniranja kriptovalute, poznatijem kao "SegWit2x", kojim bi se veličina bloka bitcoina povećala na dva megabajta. Međutim, mnogi nisu bili zadovoljni predloženim rješenjem. Tvrde da SegWit2X ne donosi dovoljno dobar napredak, stoga su pokrenuli svoju verziju bitcoina bitcoin cash, konkurentski sustav koji je u zadnjih nekoliko dana dobio na značaju.

Bitcoin Cash zapravo se pojavljuje niotkuda. Grupa rudara kojima se ne sviđa SegWit2x odlučila se za novi softver koji će povećati veličinu blokova sa sadašnjeg jednog megabajta na osam megabajta, što znači da bi Bitcoin Cash protokol trebao povećati kapacitet bitcoin mreže za 8 puta, kaže Charlie Morris iz kompanije "NextBlock Global".

Trenutno nije poznato što bi se moglo dogoditi odvajanjem, no neki tvrde da bi ovim potezom vrijednost bitcoina mogla naglo pasti, dok drugi tvrde da će novi bitcoin propasti, budući da zajednica baš i nije luda za valutama koje su derivati izvornog bitcoina.

Prema informacijama s nekih od burzi i mjenačnica koje inače trguju bitcoinom, novi bitcoin cash zasad neće biti u ponudi dok se ne vidi kolika će biti potražnja za njime. No, pitanje je koliko će ljudi tražiti valutu koju ne mogu lako kupiti?

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti