Bitcoin ponovno raste: Probio granicu od 60 tisuća dolara i juri dalje

Potražnja za bitcoinom daleko nadmašuje ponudu.

Martina Čizmić | 28.02.2024. / 16:12

Bitcoin (Foto: Afp)

 Cijena bitcoina ponovno raste. Danas tijekom dana probila je granicu od 60 tisuća dolara i u trenutku pisanja ovog teksta iznosila nešto više od 61 tisuću dolara.

To je najviša cijena bitcoina od studenog 2021. godine. Podsjetimo, bitcoin je najvišu cijenu postigao upravo krajem 2021. godine kad je jedan bitcoin vrijedio gotovo 69 tisuća dolara. Od početka 2024. godine, vrijednost bitcoina skočila je za više od 40 posto.

Bitcoin Novi veliki rast kriptovaluta: Bitcoin prešao 57 000, ether 3200 dolara

Analitičari tvrde da je samo pitanje vremena kad će bitcoin probiti nove psihološke granice, a to će dodatno pobuditi apetit ulagača. Očekuje se da će vrijednost i potražnja za bitcoinom, ali i drugim kriptovalutama, dodatno porasti zbog dijeljenja bitcoina, događaja koji je upisan u bitcoin kodu. Taj bi se događaj trebao odigrati u travnju ove godine, a ujedno će prepoloviti naknadu za rudarenje bitcoina. Događaj je osmišljen kako bi se usporilo rudarenje bitcoina, koji imaju maksimalni broj od 21 milijuna tokena. Samo za usporedbu, 19 milijuna je već izrudareno. Trenutno se rudari otprilike 900 novih bitcoina dnevno, a to bi trebalo biti smanjeno upola.

Slika nije dostupna Nevoljka odluka SEC-a: Odobreno trgovanje bitcoin ETF-ovima

No, analitičari ističu kako, zahvaljujući ETF-ovima, potražnja za bitcoinom daleko nadmašuje ponudu.

Iako je teško procijeniti do kog iznosa bitcoin može rasti, stručnjaci upozoravaju kako njegova volatilna priroda znači i da bi isto takvom brzinom vrijednost mogla pasti te upozoravaju sve koji žele ulagati u bitcoine, da se prije samog ulaganja dobro informiraju o svim prednostima i manama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti