Nevoljka odluka SEC-a: Odobreno trgovanje bitcoin ETF-ovima

Američki SEC je nevoljko odobrio bitcoin ETF-ove, Wall Street slavi pobjedu, ali stručnjaci i dalje pozivaju na oprez zbog još uvijek neizvjesnog te volatilnog kripto tržišta.

Branimir Vorša | 11.01.2024. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) nevoljko je dala odobrenje za 11 fondova kojima se trguje na burzi (ETF) povezanih s bitcoinom.

Ta odluka, iako značajna za divove Wall Streeta kao što su BlackRock i Fidelity, bila je popraćena stalnim skepticizmom SEC-a prema kriptovalutama. Odobrenje bi trebalo potaknuti konkurenciju i uspostavljanje "jednakih uvjeta", signalizirajući potencijalnu promjenu na kripto tržištu.

Slika nije dostupna Vrijednost bitcoina premašila je 45 tisuća dolara, a analitičari do kraja godine očekuju novi veliki rast

Unatoč odobrenju SEC i dalje rezerviran prema kriptu

Takav se razvoj događaja smatra i pobjedom za upravitelje velikih fondova koji traže odobrenje SEC-a, s potencijalom privlačenja novih ulagača koji više vole pogodnost ETF-ova u odnosu na izravnu kupnju bitcoina.

Međutim, rezerviranost prema kriptovalutama predsjednika SEC-a Garyja Genslera i dalje je prisutna, naglašavajući potrebu za povećanom regulacijom i zaštitom ulagača na nestabilnom kripto tržištu.

Ulagači bi trebali ostati oprezni u pogledu bezbrojnih rizika povezanih s bitcoinom i proizvodima čija je vrijednost povezana s kriptom, naglasio je Gensler.

Povjerenica SEC-a Caroline Crenshaw izrazila je protivljenje navedenoj odluci SEC-a, zbog zabrinutosti da bi odobravanje tih sredstava moglo izložiti ranjiva američka kućanstva prijevari i manipulaciji, osobito u mirovinskoj štednji.

Slika nije dostupna Veliki vodič kripto pojmova: Sve što trebate znati na jednom mjestu

Korak prema mainstrem financijama?

ETF-ovi nude jednostavan način ulaganja u različitu imovinu, a očekuje se da će njihov ulazak u područje kriptovaluta dovesti, tu nekoć tržišnu nišu, do značajnijeg ulaska u mainstream financije. Zagovornici odluke vjeruju da bi raširena uporaba kripto ETF-ova mogla stabilizirati cijene i proširiti bazu ulagača.

Međutim, kritičari poput Crenshaw su zabrinuti zbog potencijalnih rizika i volatilnosti koje bi ti proizvodi mogli unijeti u mirovinsku štednju Amerikanaca.

Regulatorno zeleno svjetlo, koje se očekivalo mjesecima, već je utjecalo na kripto tržište, pri čemu je cijena bitcoina porasla za oko 70 posto od listopada. Ethereum, druga po veličini kriptovaluta, također je doživio značajan skok usred špekulacija o potencijalnim ETF-ovima.

Stručnjaci upozoravaju na rizike

Dok neki analitičari predviđaju stabilizaciju cijena kriptovaluta putem ETF-ova, drugi, poput Yiannisa Giokasa iz Moody's Analyticsa, ističu inherentne rizike.

Zloglasna volatilnost cijena bitcoina... mogla bi glavne ulagače izložiti manje poznatom spektru investicijskih rizika, upozorava Giokas.

Nimalo manje važno je napomenuti i da se u utorak na korisničkom računu SEC-a na platformi X pojavio lažan tvit u kojem se tvrdilo da je SEC odobrio trgovanje bitcoin ETF-ovima, iako SEC nije objavio nikakvo službeno priopćenje o odobrenju koje bi to potvrdilo.

Izvor: AP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti