Vrijednost bitcoina premašila je 45 tisuća dolara, a analitičari do kraja godine očekuju novi veliki rast

Bitcoin je ponovno u pozitivnom ciklusu te je pitanje do kojeg će maksimuma otići ovaj put.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.01.2024. / 16:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prvi put još od travnja 2022. godine, cijena jednog bitcoina premašila je 45 tisuća dolara te je ova kriptovaluta prošlu godinu završila u plusu većem od 150 posto. Iako je teško predvidjeti što nosi budućnost, većina analitičara vjeruje kako će ovo biti odlična godina za sve investitore u kripto, a pogotovo bitcoin. Krajem 2021. godine cijena ove kriptovalute približila se 70 tisuća dolara, što je bio njen povijesni maksimum i mnogi se pitaju koliku bi maksimalnu vrijednost bitcoin ponovno mogao doseći.

  Slika nije dostupna Veliki vodič kripto pojmova: Sve što trebate znati na jednom mjestu

Dio analitičara s kojima su novinari CNBC-a pričali vjeruje kako je ovaj put zaista vrijeme da ta cifra dosegne 100 tisuća dolara, dok najveći optimisti smatraju kako je plafon za bitcoin nevjerojatnih 500 tisuća dolara pa i više.

Ipak, neki su stručnjaci za ovo tržište prilično umjereni u svojim procjenama i ne razbacuju se tako velikim brojkama. Jedan od njih je i investitor Mark Mobius koji smatra da će do kraja godine ova kriptovaluta vrijediti 60 tisuća dolara, dok Youwei Yang iz Bit Mininga smatra kako će ta cifra doseći 75 tisuća dolara. Kao jedan od potencijalnih faktora koji bi mogao utjecati na ovu industriju on je spomenuo i američke izbore te bi i teme poput kripta mogle postati politička pitanja. James Butterfill iz CoinSharesa vjeruje kako bi ova godina mogla donijeti značajne promjene na tržište, pogotovo ako se odobre investicijski fondovi koji su bazirani i na bitcoinu. Također, na cijenu bi mogao utjecati i pad kamatnih stopa kao i tzv. halving bitcoina. Što se maksimalne ovogodišnje cijene tiče, prema Butterfillu ona bi mogla doseći 80 tisuća dolara.

Više analitičara vjeruje kako bi do kraja godine vrijednost jednog bitcoina mogla doseći 100 tisuća dolara. Antoni Trenchev iz mjenjačnice kriptovaluta Nexo vjeruje kako ove godine možemo očekivati turbo boost bitcoina i njegov rast do 100 tisuća dolara, a sljedeće godine te bi brojke mogle biti još veće. Slično razmišlja i profesorica financija sa sveučilišta Sussex Carol Alexander, kao i stručnjaci iz banke Standard Chartered.

  Kripto tokeni, ilustracija Kripto ponovno raste, no šef velike banke ne mijenja mišljenje: “Da sam ja vlada…”

Iz kompanije za financijska savjetovanja oko kriptovaluta Matrixport smatraju da bi do kraja godine za jedan bitcoin mogli dobiti 125 tisuća dolara, dok su najveći optimisti u CoinFundu, fondu rizičnog kapitala. Partner u tom fondu Seth Ginns vjeruje kako bi tijekom sljedećeg ciklusa jedan bitcoin mogao vrijediti čak milijun dolara, no prema njemu, realnija su očekivanja da bi do kraja godine ta vrijednost mogla iznositi između 250 i 500 tisuća dolara. Iako je riječ o iznimno volatilnoj valuti, takva se predviđanja, barem u roku od godine dana ipak čine neostvarivima.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti