Bitka kalaša: Je li AK-47 bolji od AK-74 i koje su njihove najveće razlike?

Linija sovjetskih/ruskih jurišnih pušaka AK ne treba posebno predstavljanje, ali kad se postavi pitanje koja je bolja - AK-47 ili AK-74, tu se sve zakomplicira.

Branimir Vorša | 29.12.2022. / 13:47

Mikhail Kalašnjihov i njegove puške
Mihail Kalašnjikov i njegove puške (Foto: Afp)

Na pitanje koja je puška najpoznatija na svijetu vjerojatno ne postoji osoba koja odmah neće pomisliti na legendarni AK-47. No legendarni originalni kalaš ima i nasljednika u AK-74, koji je u uporabi već dugo vremena, a pravo pitanje glasi - je li nasljednik bolji od originala i koje su razlike između njih.

AK-47 napravljen je 1947. godine, a njegov tvorac je bio Mihail Kalašnjikov, obični tenkovski narednik. Originalni kalašnjikov ušao je u proizvodnju 1949. godine i otad je osvojio svijet. U bivšem Sovjetskom savezu AK-47 je postao standardna jurišna puška Crvene Armije te je, uz neke preinake, dobio i novi naziv - AKM (M je oznaka za moderniziranu verziju puške).

Slika nije dostupna Ruska vojska se priprema za skoro testiranje "letećeg Kalašnjikova", drona kamikaze koji sam bira i uništava ciljeve

Dizajn posuđen od Nijemaca

Dizajn AK-47 temeljen je na prvoj jurišnoj pušci na svijetu, njemačkom STG 44. S obzirom na to da su Sovjeti na moderni rat gledali kao nešto gdje se većina pješačkih sukoba odvija unutar 300 metara, streljivo za AK-47 (AKM) dizajnirano je upravo za taj domet, u kalibru 7,62 x 39 mm.

AKM je dobro služio Crvenoj Armiji, a inačice modela AK-47 rasprostranile su se diljem svijeta. Od istočne Europe i Azije do Bliskog istoka i Južne Amerike, AK-47 je postao pravi globalni hit. Vremena su se promijenila, no AK-47 i dalje je ostao te ga i danas koriste vojske i policije diljem svijeta, ali i kriminalci i teroristi. Jednostavnije rečeno, ako je nacija u sukobu, onda se vjerojatno u istom može pronaći i nemali broj puški AK-47.

Razvoj i krštenje AK-74

Nova sovjetska jurišna puška AK-74 pojavila se 1974. godine i brzo je zamijenila AK-47 (AKM) kao glavnu pušku u sovjetskim snagama. AK-74 dizajnirala je dizajnerska grupa A. D. Krijakušinova, koja je bila pod izravnim nadzorom Mihaila Kalašnjikova.

AK-74 doživio je svoje vatreno krštenje u sovjetsko-afganistanskom ratu. Amerikanci su ga prvi put vidjeli u izdanju časopisa Soldier of Fortune.

Slika nije dostupna Rusija dovršava svoj novi nuklearni zapovjedni centar, Putin poručuje: "Bit će jednostavan i pouzdan poput Kalašnjikova"

Sličnosti i razlike

Važna napomena jest da AK-74 koristi osnovni sustav AK-47, tako da je zapravo riječ o sestrinskim puškama. No, AK-74 je po uzoru na američku jurišnu pušku M-16 smanjio kalibar streljiva na 5,45 x 39 mm. Dani pušaka kalibra 7,62 mm, koje su vladale bojnim poljem, su prošli, a Rusi su prepoznali potencijal manjeg, srednjeg kalibra streljiva.

Ipak, veći kalibar streljiva AK-47 ima svoje prednosti, a najvažnija jest da apsolutno uništava barijere. Probija se, primjerice, kroz ciglu, drvo, staklo, a pritom gotovo ne usporava. Isto tako, veće streljivo za puške često ima bolje performanse kod kraćih cijevi. Moderni strijelci otkrili su da streljivo 7,62 dobro funkcionira iz kratkih cijevi bez gubitka brzine ili snage. To streljivo snažno pogađa i pruža izvrsnu penetraciju iz cijevi dužine od već samo 25 centimetara.

Ne treba zaboraviti niti civilno tržište, pogotovo američko, gdje su logistika i dostupnost itekako na strani AK-47, jer naime, streljivo je jeftinije i češće, kao i spremnici i varijante AK-47.

S druge strane, AK-74 ima svoje prednosti pred svojim veteranskim prethodnikom. Prvo, veličina nije sve, posebno kad je riječ o balistici streljiva. Lakši i manji kalibar 5,45 ima tendenciju zakretanja i raspadanja pri udaru u tijelo, dok kalibar 7,62 buši ravne rupe.

Nimalo manje važno jest i to da AK-74 povećava učinkovit domet puške na 500 metara. Lakše streljivo znači i lakši trzaj, a lakši trzaj znači lakše rukovanje oružjem, posebno u bliskoj borbi. Gledano iz vojne perspektive, AK-74 omogućuje više kontroliranu automatsku paljbu te time i učinkovito pokrivanje prostora suzbijajućom vatrom.

Kalašnjikov CV-1 (Foto: Kalašnjikov) Rusi imaju odgovor na Teslu – Kalašnjikov!

S obzirom na to da je streljivo 5,45 lakše, vojnici ga mogu i nositi više. Naposljetku, dok platforma AK-74 postaje sve popularnija, primjerice u SAD-u, još uvijek se ne može mjeriti s popularnošću originalnog kalaša.

Koju izabrati?

Na koncu, odgovor na pitanje koja je puška bolja ovisi o čemu se priča. Vojnik će izabrati AK-74 jer veći učinkoviti domet, lakše streljivo i manji trzaj mogu značiti razliku između života i smrti. Ako je pak riječ o entuzijastu za oružje, onda 47-ica ima više smisla jer je lako doći do rezervnih dijelova, ima više dostupnih varijanti, jeftinije streljivo te na kraju i legendarnu povijest.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti