Rusija dovršava svoj novi nuklearni zapovjedni centar, Putin poručuje: "Bit će jednostavan i pouzdan poput Kalašnjikova"

Rusija se odlučila za nadogradnju nuklearnog naoružanja i sustava zbog propadanja međunarodnih mehanizama za kontrolu nuklearnog naoružanja, poručio je Putin.

Branimir Vorša | 11.11.2020. / 16:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija je pred dovršetkom svojeg novog zapovjednog i kontrolnog centra iz kojeg će upravljati snagama za nuklearno odvraćanje. Vijest je obznanio sam ruski predsjednik Vladimir Putin.

Novo rusko vojno zdanje ima povećanu sposobnost preživljavanja od neprijateljskog napada, uključujući i nuklearni napad, te će osigurati da Rusija i dalje može kontrolirati svoje oružane snage ako dođe do katastrofalnog napada, izvijestio je ruski predsjednik i dodao da bi sustavi novog zapovjednog i kontrolnog centra trebali biti jednostavni i pouzdani poput Kalašnjikova (puške).

Putin smatra da je mogućnost preživljavanja inicijalnog nuklearnog napada ključna, jer osigurava mogućnost uzvrata na takav napad vlastitim nuklearnim oružjem pa je time i prijetnja eskalacijom koja bi eventualno i dovela do nuklearnog napada na Rusiju zapravo značajno umanjena.

Rusija se odlučila za nadogradnju nuklearnog naoružanja i sustava zbog propadanja međunarodnih mehanizama za kontrolu nuklearnog naoružanja, poručio je Putin.

Tijekom mandata Donalda Trumpa, SAD su se povukle iz nekoliko sporazuma o kontroli naoružanja s Rusijom te najavile ambiciozan plan nadogradnje i proširenja vlastitog nuklearnog naoružanja.

Između Rusije i SAD-a ostao je tek još jedan sporazum koji ograničava nuklearne arsenale tih dviju zemalja, no on istječe u veljači 2021. godine, a zasad ne postoje naznake da će nova administracija s izabranim predsjednikom Joeom Bidenom na čelu, produžiti takozvani Novi START sporazum.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti