Bitka za pretvaranje energije u tvar vodi se gradnjom snažnih lasera

Razvoj nuklearne energije pokazao je da se tvar može pretvoriti u energiju. Međutim, pretvoriti energiju u tvar pokazao se kao teži zadatak.

Zimo Zimo | 04.02.2018. / 08:28

03.02.2018.
Laser/Ilustracija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bitka za pretvaranje energije u tvar vodi se gradnjom najsnažnijih lasera ikada dizajniranih, koji se trenutačno dizajniraju i grade u nekoliko država. Na čelu utrke za uspješnu izgradnju trenutačno se nalaze Kina, Rusija, i SAD, koje grade tri zasebna lasera. Tim se laserima namjerava dostići mnogo veća snage od one koja sada drži rekord – snaga od 5,3 PW (petawatta).

Ruski je laser još u fazi dizajna, ali je moćniji nego što je planirano. Očekuje se da će američki i kineski laseri raditi na istom principu kao i ruski, to jest da će pucati niz impulsa koji će se spajati u jedan snažan impuls. Taj pristup zahtjeva iznimnu preciznost te će i najmanja promjena temperatura utjecati na rezultate.

Neke institucije rade na skromnijim verzijama lasera čija je snaga 30 PW. Jedan od njih je i laser koji se gradi u Šangaju, čiji projektanti ove godine namjeravaju oboriti rekord od 10 PW. Istovremeno, Ruski znanstvenici nadaju se da će njihov laser doseći snagu od 180 PW.

Izvor: iflscience.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti