Bivši šef Googlea upozorava: SAD zaostaje u razvoju AI i nema odgovor na kinesku "visokotehnološku autokraciju"

Dok Amerikanci velike svote ulažu u vojsku i obranu, Kinezi pametno ulažu u istraživanje i razvoj, umjetnu inteligenciju i svoje znanstvenike

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.08.2020. / 08:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cilj je Kine tijekom sljedećih godina postati dominantan globalni trgovački i gospodarski centar, a jedan od načina na koji to žele postići jest velikim ulaganjem u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije. Njihove planove treba shvatiti ozbiljno, upozorio je ovaj tjedan bivši CEO Googlea Eric Schmidt tijekom gostovanja na Bipartisan Policy Center webcastu, dodavši da će kineski napori i ulaganja tijekom sljedećih godina rezultirati boljim gospodarstvom, s više ulaganja u istraživanje i razvoj, širom primjenom tehnologije i snažnijom računalnom infrastrukturom u odnosu na SAD.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija "pomela pod" iskusnim vojnim pilotom i pokazala kako će izgledati ratovanje u budućnosti

Za razliku od njih, SAD nema dugoročni plan za pobjedu u AI utrci, ne financira dovoljno projekata i istraživanja te trenutačno ulaže najmanji udio BDP-a u znanstvena istraživanja i razvoj još od vremena prije lansiranja Sputnjika. Dok u znanstvena istraživanja ulažu samo 0,7 posto BDP-a, za obranu troše čak 3,4 posto BDP-a, što dovoljno govori o njihovim prioritetima.

S druge strane, Kinezi godinama ulažu mnogo novca u svoje znanstvenike i istraživanja te razvoj umjetne inteligencije, što bi im se u budućnosti itekako trebalo isplatiti. Iako Schmidt kaže da ne podržava kineski model razvoja AI, a to je vizija visokotehnološke autokracije koja je nekompatibilna s američkim načinom života, kaže kako ga ipak treba ozbiljno prihvatiti jer je država "pametno vođena" i "prestići će Ameriku na brojne načine".

Ako se Amerikanci zaista žele dugoročno boriti s Kinom na polju umjetne inteligencije, potrebne su velike promjene - i to veoma brzo. Te promjene uključuju dugoročnu strategiju i planiranje, ali i povećanje financiranja projekata vezanih za istraživanje umjetne inteligencije. Smatra kako bi se potrošnja na istraživanje i razvoj AI trebale udvostručiti tijekom sljedećih pet godina. Povećano financiranje moglo bi motivirati fakultete i druge znanstvenike na razvoj inovacija i tehnologija te proizvoda koji bi mogli promijeniti svijet.

Slika nije dostupna Izgovorite svoje ime i doktor AI će vam reći jeste li bolesni ili zaraženi koronavirusom

Jedino tako - čistom inovacijom, a ne uvođenjem carina i zabranama (što je taktika na koju se oslanja Trump), SAD će ostati ispred Kine i ostalih država jer, kako je to slikovito opisao Schmidt, najbolja je strategija za uspjeh trčati brže od svojih konkurenata i ostaviti ih iza sebe.

Izvor: Fast Company
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti