Bliski susret nešto drukčije vrste: NASA-ini astronauti izišli u šetnju i naletjeli na neobičnog "šetača"

Opremljeni velikim naprtnjačama u kojima je oprema za osvjetljavanje, komunikaciju, kamere i baterije za sve te uređaje, podigli su pogled i ugledali...

Martina Čizmić | 05.07.2024. / 13:50

NASA-ini astronauti i neobični gost (Foto: NASA/Josh Valcarcel)

Svemirska šetnja zasigurno je jedan od najspektakularnijih dijelova astronautovog puta u svemir. Trenutak kad napusti sigurnost letjelice ili svemirske postaje i krene u prostor u kojem su tek rijetki boravili.

Tijekom takvih šetnji astronauti obavljaju različite eksperimente i održavanje svemirske postaje, a kad se ljudske posade vrate na Mjesec, svemirska će šetnja dobiti još jednu, posebnu dimenziju.

Tko zna, možda na jednoj takvoj šetnji sretnu i "nepoznatog šetača"?

Mars, ilustracija Još jedna država najavila svoj plan osvajanja svemira: Žele na Mars do 2045.

Nešto slično dogodilo se NASA-inim astronautima Kate Rubins i Andre Douglas, koji u sklopu priprema za misiju Artemis III prolaze različite testove i pripreme, kako bi bili spremni sletjeti na Južni pol Mjeseca i prošetati Mjesečevom površinom.

Tijekom vježbe "svemirske šetnje" u sjevernoj Arizoni, gdje je površina San Francisco vulkanskog polja najsličnija Mjesečevoj, između prikupljanja uzoraka tla i kamenja te testiranja različitih tehnologija, naišli su i na "neobičnog šetača" koji im je razveselio dan.

Opremljeni velikim naprtnjačama u kojima je oprema za osvjetljavanje, komunikaciju, kamere i baterije za sve te uređaje, podigli su pogled i ugledali - kravu.

Silueta mitskog čudovišta iz Loch Nessa, ilustracija Škoti žele angažirati NASA-u u potrazi za čudovištem iz Loch Nessa

Naravno, na Mjesecu nema krava (ili barem ne ovakvih kakve možemo pronaći na Zemlji), no astronautima je susret s tom znatiželjnom životinjom malo uljepšao dan i dao im na razmišljanje - kako bi reagirali da tijekom svoje šetnje po Mjesecu naiđu na "drugog" šetača.

Što je krava mislila u trenutku kad je u svom polju ugledala dva čudna stvora, opterećena s do čak 35 kilograma opreme na leđima i još čudnijim kolicima koja su gurali, nije poznato. Ali je u svakom slučaju zanimljivo vidjeti kako se astronauti pripremaju za buduće misije. Čak i kad imaju neobičnu publiku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti