BMW predstavio Mini Electric, verziju legendarnog automobila s električnim motorom

Automobil je baziran na klasičnom Mini Cooperu atraktivnog i elegantnog dizajna, no dio potencijalnih kupaca odbit će mali kapacitet baterije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.07.2019. / 07:50

Električni mini (Foto: BMW Group)

BMW je i službeno najavio električnu verziju legendarnog Mini Coopera koji bi se u prodaju na europskom tržištu trebao pojaviti tijekom sljedeće godine. Mini Electric prvi je BMW-om potpuno električni automobil nakon modela i3 koji su predstavili još 2013. godine te iz ove kompanije kažu da je već oko 40 tisuća ljudi na internetu pokazalo interes za kupovinu ovog vozila.

Suradnja za budućnosti BMW i Daimler surađuju na razvoju tehnologije za autonomne automobile

No nakon što smo saznali specifikacije i detalje vezane za doseg električnog Minija, možemo se zapitati koliko će onih koji su iskazali interes zaista i kupiti automobil. Za većinu vlasnika e-vozila najvažnija i često presudna stvar pri donošenju odluke o kupovini jest doseg automobila, a s ovim vozilom s jednim punjenjem baterije moći će se "uhvatiti" između 235 i 270 kilometara, što nisu impresivni rezultati.

Električni mini (Foto: BMW Group)

Mini Electric pokreće električni motor snage 184 KS, uz okretni moment 270 Nm, do 100 km/h treba mu 7,3 sekundi, maksimalna brzina iznosi nešto manje od 150 km/h, a uz korištenje brzog punjača za malo više od pola sata može napuniti bateriju do 80 posto. Što se izgleda tiče, ovo je klasičan Mini atraktivnog i elegantnog dizajna koji je baziran na klasičnom benzinskom Mini Cooperu s 3 vrata. Također, kako je baterija smještena ispod sjedala, veličina prtljažnika ista je kao i u benzinskom modelu.

BMW (Foto: AFP) Samo električni motori: BMW-ovo rješenje smanjit će zagađenje okoliša

Početak proizvodnje najavljen je za studeni te će se proizvoditi i sastavljati u tvornici u Velikoj Britaniji, a njegova cijena na njemačkom tržištu iznosit će 32.500 eura. Dok će ovaj model privući ljubitelje britanske mini legende, većina tehnoloških medija posebno naglašava razočaravajući doseg automobila od samo 235 kilometara – dok bi takve baterije još mogle proći 2015. i 2016., danas već postoje automobili slične cijene, a puno većeg dosega poput Chevy Bolta ili Nissan Leafa.

Izvor: BMW
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti