Samo električni motori: BMW-ovo rješenje smanjit će zagađenje okoliša

BMW ima zanimljivo rješenje za smanjenje zagađenja okoliša u gradovima – u određenim situacijama na hibridima automatski će se prebaciti rad s benzinskog motora na električni.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2018. / 10:55

BMW (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Neke države već su najavile da će u budućnosti zabraniti prodaju automobila s benzinskim i dizelskim motorima kako bi se smanjilo zagađenje okoliša tako da bi kroz desetak i više godina cestama trebali vladati električni automobili. Do tada dio gradova barem pokušava smanjiti zagađenja u svojim centrima, a jedno od zanimljivih rješenja predstavio je i BMW.

Njihovo rješenje odnosi se na hibridne automobile, odnosno one koji osim klasičnog motora imaju i električni motor te iz BMW-a kažu da mogu "natjerati" svoja hibridna vozila da u dijelovima grada s velikim zagađenjem aktiviraju samo električni motor.

U razgovoru s novinarima Reutersa, Klaus Froehlich, član BMW-ovog obora za razvoj, rekao je kako će se njihovi hibridi u određenim situacijama automatski prebaciti s benzinskog na električni motor. To je moguće zahvaljujući brojnim sustavima povezanosti i GPS-u ugrađenima u njihovim vozilima, a BMW trenutno demonstrira ovu tehnologiju lokalnim vlastima u nekim njemačkim gradovima.

Za gradsku vožnju korištenje isključivo električnih motora hibridnih automobila trebalo bi biti i više nego dovoljno jer npr. novi hibridni BMW X5 s takvim motorom može prijeći 80 km.

S obzirom na to da neki veliki gradovi poput Londona, Pariza, Stuttgarta i drugih razmišljaju o uvođenju zabrane prometovanja benzinacima i dizelašima u centrima, možemo očekivati da će još veći broj vozača tijekom sljedećih godina razmisliti o kupovini hibrida ili e-vozila. 

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti