BMW i Daimler surađuju na razvoju tehnologije za autonomne automobile

BMW i Daimler dogovorili su partnerstvo za razvoj autonomne tehnologije u automobilima, a implementaciju takve tehnologije očekujemo u njihovim vozilima za 5 godina.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.07.2019. / 08:57

Suradnja za budućnosti (Foto: BMW Group)

Kompanije poput Wayma i Tesle već su daleko dogurale s razvojem autonomne tehnologije, zahvaljujući kojoj računala mogu preuzeti kontrolu nad automobilima i bez ikakve intervencije vozača u potpunosti sigurno upravljati vozilom. Trenutačna situacija rezultat je dugogodišnjeg razvoja i velikih investicija tehnoloških kompanija, a kako bi konkurirali i razvili vlastite tehnologije koje će jednom zamijeniti vozače, neki tradicionalni proizvođači automobila odlučili su se na suradnju kako bi što brže i uz što manje troškova došli do tehnologije koju će implementirati u svoje automobile budućnosti.

Slika nije dostupna Potpuna autonomija već ove godine: Musk ima odlične vijesti za ljubitelje Tesle

Ovaj tjedan suradnju na polju razvoja autonomne tehnologije potpisali su veliki konkurenti i najveće njemačke automobilske kompanije nakon Volkswagena, BMW i Daimler. Strateško partnerstvo fokusirano je na razvoj autonomne tehnologije upravljanja automobilima do razine 4 (od maksimalnih 5), što znači da će u određenim uvjetima računala u potpunosti sama moći upravljati vozilima. Kompanije će tehnologije u potpunosti neovisno implementirati u svoja vozila, a trenutačni je plan da se prva vozila s ovom tehnologijom na tržištu pojave za pet godina.

Na tehnologijama će zajedno raditi više od 1200 stručnjaka iz tih kompanija u nekoliko kampusa i tehnoloških centara u Njemačkoj, a prvenstveno će se fokusirati na razvoj skalabilne arhitekture za sustave asistiranja automobilima, senzore, zajedničke podatkovne centre itd. Poseban fokus stavljen je na tehnologije za naprednu asistenciju u vožnji, pametni cruise control na autocestama te na autonomno parkiranje, tako da će vozači u velikom broju slučajeva zaista postati samo promatrači u svojim vozilima i sve komande prepustiti računalu.

Autonomni Volvo Uberovo vozilo budućnosti: Predstavljena nova generacija autonomnog automobila

Treba napomenuti da nije riječ o ekskluzivnom partnerstvu, što znači da se BMW-u i Daimleru u razvoju tehnologije budućnosti mogu pridružiti i druge automobilske i tehnološke kompanije, a tehnologija će putem licence biti dostupna svima. Osim spomenutih kompanija, suradnju u vezi s razvojem autonomne tehnologije i električnih automobila trenutačno dogovaraju Volkswagen i Volvo, a kako prenose na Reutersu, pregovori su "u posljednjoj fazi".

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti