Potpuna autonomija već ove godine: Musk ima odlične vijesti za ljubitelje Tesle

Teslini automobili već ove godine bit će potpuno autonomni, a kroz dvije godine vozači će moći odspavati tijekom vožnje, ali postoji drugi problem – zakoni o prometu vjerojatno to neće dopustiti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.02.2019. / 08:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već ove godine Teslini automobili moći će sami "pokupiti" svoje vlasnike na parkiralištu i odvesti ih do željene destinacije, potpuno samostalno, bez intervencije vozača, najavio je gostujući na nedavnom podcastu izvršni direktor Tesle Elon Musk: "Rekao bih da sam siguran u to". Dakle, Teslini automobili već će tijekom 2019. imati mogućnost potpune autonomije, no to ne znači da je autopilot 100 posto siguran jer pogreške su, naravno, uvijek moguće i vozači će morati nadgledati situaciju tijekom vožnje. Također, drugi problem vezan uz autonomna vozila su i zakoni o prometu koji ne dopuštaju potpunu autonomiju vozila.

"Kada će nam regulatori dopustiti korištenje ovih opcija, uz nadgledanje ljudi, to je varijabla nad kojom imamo ograničenu kontrolu", rekao je Musk i dodao kako će tijekom sljedeće dvije godine automobili njegove kompanije, odnosno računala koja njima upravljaju biti tako sigurna da će vozači moći odspavati cijelim putem bez straha.

Neki vlasnici Tesle već sada tako razmišljaju te su se na internetu pojavile snimke Teslinih automobila kojima upravlja autopilot, dok vozači spavaju. Trenutačno je to iznimno opasno jer su se tijekom prošle godine na površinu isplivale nesavršenosti autopilota zbog kojih je jedna osoba izgubila život, dok su drugi imali sreće i u posljednji trenutak preuzeli kontrolu nad vozilom i spriječili sudar koji je autopilot mogao izazvati.

Podsjetimo, kompanija Waymo (dio Alphabeta, krovne organizacije čiji je dio i Google) već je pokrenula uslugu taksi prijevoza s autonomnim taksijima u Phoenixu – njihov servis trenutačno je dostupan samo na ograničenom području i ograničenom broju ljudi te na prednjem sjedalu i dalje sjede Waymovi vozači spremni u svakom trenutku uskočiti u slučaju problema i preuzeti kontrolu nad vozilima. Servis je pokrenut prije oko dva mjeseca i do sada nije bilo nikakvih informacija o problemima, nesrećama i slično.

Izvor: PC Mag
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti