Počelo je! Službeno je pokrenut prvi robotski taksi-servis

Nakon godina razvoja napredne tehnologije i više od 16 milijuna odvoženih autonomnih kilometara, Waymo je napravio revolucionaran korak prema budućnosti u kojoj će računala zamijeniti ljude u vozilima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.12.2018. / 10:32

Waymo One (Foto: Waymo) (Foto: Waymo)

"Ovo je robotski taksi-servis! Ovo je budućnost"! Tim je riječima novinar The Verga opisao Waymo One, autonomni taksi-servis koji je Google, tj. Waymo pokrenuo u Phoenixu, no dodao je i kako je sama vožnja u takvim automobilima kojima upravlja računalo prilično dosadna – što je dobra stvar. Naime, tijekom vožnje uopće se ne stječe dojam da vozilom upravlja računalo (tome pridonosi i činjenica što se za volanom ipak nalazi osoba spremna preuzeti kontrolu nad vozilom) te je vožnja sigurna, ugodna i prilično oprezna.

Zanimljivo, prema vozačima koji već neko vrijeme dijele cestu s autonomnim računalima, upravo su prevelik oprez i pridržavanje prometnim pravilima neki od minusa robotskih vozača jer u situacijama u kojima se od vozača očekuje da bi mogli prekršiti prometna pravila, računala to ne rade i takve su situacije često znale zbuniti vozače u Phoenixu, u kojem Waymo već neko vrijeme testira svoj autonomni servis.

Waymo ne želi žuriti s ovim servisom i odmah ga omogućiti svima i svuda, već će se njihova autonomna vozila kretati samo u određenim dijelovima grada i bit će dostupna samo ljudima koji su bili dio testnog projekta. Također, iako imaju dozvolu za taksi-servis u kojem neće biti vozača, na početku će s prednje strane ipak sjediti backup vozač koji bi trebao spriječiti nesreće i tragedije u slučaju da računalo donese neku krivu odluku.

Budućnost je zaista stigla!

Korisnici će taksi pozvati jednostavno putem mobilne aplikacije u koju će upisati destinaciju, a prikazat će im se cijena koju će morati platiti. Unutar automobila sa stražnje strane prednjih sjedala nalaze se ekrani na kojima putnici mogu vidjeti sve što "vide" i senzori na automobilu – predviđeno kretanje automobila u kojem se nalaze te druga vozila i pješake.

U Waymu su svjesni kako je do konačnog cilja "ispred njih još dalek put", a u oblikovanju budućnosti u kojoj će vožnja biti manje stresna i sigurnija za sve aktere u prometu uvelike će im pomoći i komentari putnika njihova servisa.

O ovakvu servisu godinama smo slušali kao o nekoj dalekoj budućnosti, no ta budućnost sada je zaista stigla! Iako je dostupna samo malom broju ljudi na svijetu i na jako ograničenom području, zahvaljujući Googleu, tj. Waymu, tehnologiji koju razvijaju godinama i više od 16 milijuna kilometara koliko su bez većih problema odradila njihova autonomna vozila u stvarnim uvjetima, danas je zaista moguće preko aplikacije pozvati taksi kojim upravlja računalo i koje će vas odvesti od točke A do točke B bez potrebe za ljudskom intervencijom.

Izvor: Waymo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti