Uberovo vozilo budućnosti: Predstavljena nova generacija autonomnog automobila

Uber i Volvo surađuju na autonomnim automobilima od 2016., a nova generacija bazirana je na modelu XC90 i opremljena naprednom tehnologijom, senzorima, radarima i kamerama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2019. / 10:40

Autonomni Volvo (Foto: Volvo)

Uber je na jučerašnjoj konferenciji Elevate Summit predstavio novi model autonomnog automobila koji su razvili u suradnji s Volvom i koji bi trebao omogućiti potpunu autonomnu vožnju, bez vozača u vozilu. Te dvije kompanije surađuju od 2016., a novi autonomni automobil baziran je na modelu Volvo XC90 te će se od sljedeće godine na cestama SAD-a pojaviti "veći broj" tih vozila.

Uber Tišina, molim! Kako se nitko prije nije sjetio ove odlične opcije u taksijima?

Najveću pažnju na novom automobilu Uber i Volvo posvetili su sigurnosti, što i ne čudi s obzirom na neslavnu prošlost Uberova autonomnog odjela – osim grešaka koja su vozila bez vozača radila tijekom vožnje poput prolaska kroz crveno, jedan je automobil usmrtio pješakinju, nakon čega su na određeno vrijeme stopirali sva testiranja vozila kojima upravljaju računala.

Novi autonomni sustav dolazi s nekoliko backup rješenja za upravljanje automobilom, kočenjem i za bateriju pa tako ako neki od sustava zakaže, računalo će automatski zaustaviti automobil kako bi se izbjegle potencijalne nesreće. Također, Volvov automobil bit će opremljen i brojnim senzorima, kamerama, radarima i Lidarom kako bi se pružila maksimalna moguća sigurnost dok računalo upravlja automobilom. "Vjerujemo da će nam tehnologija za autonomnu vožnju omogućiti da dodatno unaprijedimo sigurnost koja je osnova naše kompanije", komentirao je prilikom predstavljanja Hakan Samuelsson iz Volva.

Uber napojnica Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Nakon prošlogodišnje tragedije Uber je privremeno stopirao testiranje svojih autonomnih vozila, a sada ih testira samo u Pittsburghu, no sigurno će se s vremenom njihova vozila pojaviti i na cestama u drugim gradovima SAD-a na kojima će voziti upravo novi model autonomnog Volva.

Izvor: Volvo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti