Boeing predstavio prototip svog novog drona

Prototip Boeingova drona donosi novu dimenziju mogućnosti zračnog prijevoza tereta

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 11.01.2018. / 07:56

Boeingov novi dron
Boeingov novi dron (Foto: Screenshot/YouTube) (Foto: Screenshot/YouTube)

Boeing je gotovo oduvijek sinonim za letenje, naravno, kako se mijenjaju vremena tako se i najveće kompanije okreću novim tehnologijama. I dok je do sada Boeing uglavnom bio poznat uglavnom po zrakoplovima, posljednjih nekoliko mjeseci donijelo je novi segment poslovanja u ovoj kompaniji. Riječ je o dronovima, a kako Boeing sasvim sigurno nije samo “jedan u nizu”, tako su predstavili svoj novi prototip bespilotne letjelice koja impresionira svojim dimenzijama, ali i mogućnostima prijevoza tereta.

Prototip se trenutačno zove eVTOL, što je kratica od “unmanned electric vertical-takeoff-and-landing (eVTOL) cargo air vehicle (CAV) prototype”. Jasno je, dakle, iz samog naziva da se ne radi o dronu koji spada u kategoriju većine dronova kakve danas poznajemo i koji se prvenstveno koriste za snimanje ili fotografiranje iz zraka. Boeing eVTOL nevjerojatno je moćan dron s osam motora koji može podignuti teret od čak 227 kilograma! Zaista “leteća zvijer”, koju su Boeingovi inženjeri u američkom Missouriju napravili za samo tri mjeseca.

Sam dron dugačak je 4,57 metara, širok 5,49 metara i visok 1,22 metra, a težak je čak 339 kilograma. Je li ovo početak “letećih taksija”, što mnogi predviđaju, teško je reći, no činjenica je kako je ova bespilotna letjelica nastala četiri mjeseca nakon što je Boeing kupio start-up Aurora Flight Sciences, koji je bio u partnerskom odnosu s Uberom, a čija je vizija predviđala upravo proizvodnju letećih taksija. Stoga nije nemoguće da Boeing ovom “letećom tvrđavom” otvara novu eru u zračnom prijevozu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti