Boeingov Starliner u problemima: Kvar za kvarom "nasukao" astronaute na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Misija slanja astronauta na Međunarodnu postaju 5. lipnja trebala je potvrditi Boeingov Starliner kao stalno riješenje za NASA-in program letova u svemir putem komercijalnih letjelica, uz SpaceX-ovu letjelicu Crew Dragon.

Branimir Vorša | 25.06.2024. / 09:13

Boeingova kapsula Starliner na ISS-u
Boeingova kapsula Starliner na ISS-u (Foto: Afp)

NASA se suočava s novim izazovima u vezi s povratkom Boeingove kapsule Starliner s Međunarodne svemirske postaje (ISS) zbog curenja helija i problema s potisnikom. U petak su objavili da je datum povratka Starlinera zasad neodređen. Umjesto toga, nastavit će testirati kapsulu kako bi identificirali i riješili probleme. Astronauti, s druge strane, imaju dovoljno zaliha, tako da nema hitne potrebe za njihovim povratkom.

NASA je otkazala planirani odlazak s ISS-a 26. lipnja, jer je bio u suprotnosti s nadolazećim svemirskim šetnjama 24. lipnja i 2. srpnja. Ta odgoda također omogućuje timovima misije da pregledaju podatke o pogonu i sustavu. Starliner je lansiran 5. lipnja 2024. godine, noseći NASA-ine astronaute Butcha Wilmorea i Suni Williams, nakon godina odgađanja i dva nedavna propuštena pokušaja lansiranja.

Tijekom leta otkazala su dva potisnika, no letjelica je ipak stigla do ISS-a i isporučila 227 kg tereta. Osim toga, otkriveno je pet malih curenja na servisnom modulu, što je potaknulo sigurnosne provjere od strane posade i timova na zemlji.

Boeingov Starliner Slijedi najvažniji dio Boeingove misije koja je NASA-i već zadala velike glavobolje

Problematični Starliner

Uzeli smo si vremena i slijedimo naš standardni proces upravljanja misijom. Dopuštamo da podaci upravljaju našim odlukama u vezi s rješavanjem curenja helija i performansama potisnika koje smo uočili tijekom leta i pristajanja, objasnio je Steve Stich, voditelj NASA-inog programa za komercijalne posade.

Misija je trebala potvrditi Starliner kao dio NASA-inog programa komercijalnih letova, uz SpaceX-ov Crew Dragon, za redovite isporuke tereta i posade na ISS. Ovo je Starlinerova druga misija na ISS i njegov treći testni let. Podsjetimo, prvi probni let bez posade u prosincu 2019. godine uspješno je lansiran, ali nije uspio dosegnuti ISS. Nakon poduzimanja 61 korektivne radnje koju je preporučila NASA, još jedan pokušaj u svibnju 2022. godine uspješno je pristao na ISS na četiri dana.

Wilmore i Williams sada pomažu u radu postaje i ispunjavanju dodatnih ciljeva tijekom leta za certifikaciju Starlinera. Starliner dobro radi u orbiti dok je usidren na svemirsku stanicu. Strateški koristimo dodatno vrijeme da raščistimo put za neke kritične aktivnosti stanice dok dovršavamo pripreme za povratak Butcha i Suni na Starlineru, rekao je Stich.

Boeingov Starliner NASA-ini astronauti "zapeli" na Međunarodnoj svemirskoj postaji: Hoće li ih SpaceX spašavati?

O tome kad bi se Starliner mogao vratiti na Zemlju odlučit će voditelj misije, no zanimljivo je da je kapsula dobila zeleno svjetlo za povratak u slučaju nužde, što ipak ulijeva nadu da situacija nije baš tako loša. 

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti