Bogataši plaćaju stotine milijuna dolara kako bi sačuvali privatnost

Privatnost za bogataše poput Zuckerberga nema cijenu te nekada plaćaju i stotine milijuna dolara za svoje oaze privatnosti u kojima će biti potpuno sigurni od pogleda znatiželjnika

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.05.2015. / 09:52

Bogataši plaćaju stotine milijuna dolara kako bi sačuvali privatnost

Prije nekoliko godina objavljena je informacija kako je, kako bi zaštitio svoju privatnost, šef Facebooka Mark Zuckerberg kupio sve kuće u susjedstvu, s tim da nije namjeravao iseliti dosadašnje stanare, već se htio zaštititi da se u te kuće na nasele 'znatiželjne' osobe koje bi zanimale detalji iz njegovog života. Brojni su se internetski korisnici nasmijali na vijest o tome kako Zuckerberg želi zaštititi svoju privatnost i kako će za to platiti milijune dolara, jer je on svoje milijarde zaradio zahvaljujući društvenoj mreži koja je postala sinonim za kršenje privatnosti. Šef Facebooka sada radi na novoj 'oazi privatnosti' koju će, prema pretpostavkama poreznog stručnjaka Stevea Hunta, ukupno platiti više od 200 milijuna dolara.

Evo kako izgleda kad vam je šef Mark Zuckerberg!

Posjed na otoku Kauai na Hawaima kupio je još krajem prošle godine te je za njega platio više od sto milijuna dolara, a riječ je o dvije odvojene parcele – jedna se nalazi na bivšoj plantaži šećerne trske, a druga na plaži s bijelim pijeskom. Posjedi koje je kupio dovoljno su veliki da se na njima izgrade brojne vile ili cijeli kompleks vila, no prema informacijama Business Insidera, Zuckereberg tu namjerava izgraditi samo jednu kuću – to je 'ultra privatno skrovište na udaljenom otoku za njega i njegove najbliže'. Prilikom kupovine ovih posjeda Zuckerberg je na pameti imao samo jednu stvar – privatnost, a s obzirom na njegovo bogatstvo, cijena za njega ne predstavlja nikakav problem te je za svoju privatnost spreman platiti koliko god novca treba, napomenuo je Hunt. Da za bogataše privatnost nema cijenu, potvrdio je i agent za nekretnine u Silicijskoj dolini Arthur Sharif koje za BI rekao kako nije neuobičajeno da bogataši pokupuju sve kuće u susjedstvu kako bi imali potpuni mir i privatnost.

Intervju s Markom Zuckerbergom od prije 10 godina kada je Facebook imao svega 100.000 korisnika

Njih ne zanima kretanje cijena na tržištu te bogataši Sharifu samo kažu da pokuca na vrata susjedima, kaže im kako mu se kuća sviđa te da dogovori cijenu (koja je često dosta iznad tržišne vrijednosti) u koju doda i trošak selidbe za susjede. Kao neke od primjera naveo je šeficu Yahooa Marissu Mayer i osnivača Tesle i Spacea X Elona Muska – Mayer je tako svoj mir platila više od 11 milijuna dolara kada je kupila mrtvačnicu u susjedstvu, dok je Musk za kuću preko puta platio skoro sedam milijuna dolara.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti