Bogate nacije koje predstavljaju tek dio svjetske populacije već su kupile ili rezervirale više od polovice doza potencijalnih cjepiva protiv COVID-19, pokazuje studija Oxfama, a američki predsjednik Donald Trump obećao je da će se Amerikanci početi cijepiti već za nekoliko tjedana.

Velike farmaceutske tvrtke utrkuju se u proizvodnji učinkovitog cjepiva protiv novog koronavirusa, koji je dosad u svijetu ubio više od 935.000 ljudi i zarazio 30 milijuna.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u srijedu na "nacionalistički pristup cjepivu" koji bi mogao ugroziti živote najranjivijih i najsiromašnijih nacija.

Studija koju je objavio Oxfam pokazuje da je skupina bogatih zemalja, koja predstavlja 13 posto svjetske populacije, već osigurala ogromne doze cjepiva.

Pristup spasonosnom cjepivu ne bi trebao ovisiti o tome gdje živiš ili koliko novca imaš, rekao je Robert Silverman iz Oxfam America. COVID-19 bilo gdje je COVID-19 svugdje.

Pet vodećih kandidata za cjepivo, koji su u poodmaklim fazama ispitivanja, moći će proizvesti 5,9 milijardi doza, dovoljno za cijepljenje tri milijarde ljudi, navodi se u izvješću.

Oko 51 posto tih doza "ugrabio" je bogati svijet, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Europsku uniju, Australiju, Hong Kong, Makao, Japan, Švicarsku i Izrael. Preostalih 2,6 milijardi doza kupile su ili rezervirale Indija, Bangladeš, Kina, Brazil, Indonezija i Meksiko.

Trump je u srijedu rekao da bi Amerika cjepivo mogla imati već sljedeći mjesec, dok glavni zdravstveni stručnjaci u njegovoj administraciji tvrde da cjepivo vjerojatno neće biti dostupno široj javnosti prije sredine 2021.

Vrlo blizu smo dobivanja cjepiva, rekao je Trump.

Demokrati su zabrinuti jer Trump pritišće vladine zdravstvene regulatore i znanstvenike da odobre cjepivo prije predsjedničkih izbora 3. studenog i pomognu mu osigurati reizbor.

Mogli bismo ga dobiti za nekoliko tjedana, tri-četiri tjedna, rekao je u utorak Trump u gradskoj vijećnici u Pennsylvaniji.

Čelnica Komisije Von der Leyen rekla je da će EU podržati multilateralne organizacije poput Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u pokušaju osiguravanja pravednije distribucije cjepiva.

Nitko od nas neće biti siguran dok svi nismo sigurni, gdje god živjeli, što god imali, rekla je von der Leyen. Nacionalistički pristup cjepivu ugrožava živote. Suradnja oko cjepiva ih spašava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju