Bolja Hrvatska: Učenici splitske gimnazije napravili spremnik koji umjesto vas prepoznaje i razvrstava otpad

Splitski učenici napravili su pametni spremnik koji prepoznaje o kojoj se vrsti otpada radi. I ne samo to - automatski odvaja otpad unutar kante.

Karla Trstenjak | 17.09.2019. / 07:16

Galerija

Splitski gimnazijalci donijeli su rješenje za problem razvrstavanja otpada i objasnili nam o čemu se zapravo radi.

Učenik trećeg razreda gimnazije, Antonio, kaže da je riječ o pametnome spremniku za razlaganje otpada. On potpuno autonomno pomoću umjetne inteligencije i niza elektromotora i pokretnih vrata uspije razvrstati otpad.

Duje nam dalje objašnjava kako spremnik unutra ima jednu kameru koja fotografira predmet. Zatim iz baze podataka od 2000 slika s interneta koje su obuhvatile svaku kategoriju s po 500-tinjak slika programu pokazuju kako izgledaju papir, metal i drugi materijali.

Funkcionira tako da se otpad ubaci u stroj. Unutra se nalazi kamera i LED traka koja omogućava kontrolirane uvjete. Zatim se stroj pokrene. Ako se stavi plastični predmet, stroj prepozna da se radi o plastici te ju u drugoj verziji razvrstava u manju kantu koja se nalazi ispod.

Spremnik zasad prepoznaje 5 vrsta otpada, a uskoro bi trebala biti gotova i unaprijeđena verzija.

U drugoj verziji imamo kameru koja prepozna, iza toga imaju pokretna vrata koja se otvore, a iza toga se nalazu manji spremnici za otpad koji se u principu namjeste da kad se prepozna predmet upadne samo ispod i upadne u pravi spremnik, objašnjava funkcioniranje Antonio.

Moći ćemo sakupiti naše slike koje će biti vjerne pravoj situaciji u kojoj će se nalaziti kanta. Tako ćemo i brže i lakše prepoznavati, dodaje Duje te nam govori da je spremnik potpuno autonoman i napaja se pomoću solarne ploče.

Njihov projekt prepoznali su i iz županije, pa im financijski pomažu. Ponosni su na njih kolege učenici, ali i profesori.

Profesor koji im je ujedno i mentor kaže kako je riječ o sjajnim učenicima s kojima u principu i nema previše posla. To su jako odgovorni učenici i oni stalno guraju naprijed. Mi njih samo potpalimo malo, a oni sve dalje sami ostalo razbuktaju, pohvalio je učenike profesor.

Sam projekt nastavak je odličnih ideja ranijih generacija splitske gimnazije te dokaz kako hrvatski učenici razmišljaju o boljoj budućnosti svoje zemlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti