Bolje mogućnosti obrazovanja za djecu s teškoćama u razvoju: Održana završna konferencija CARNET-ova projekta ATTEND

Kroz projekt ATTEND 34 odgojno-obrazovne ustanove iz 22 grada diljem Hrvatske opremljene su asistivnom tehnologijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2024. / 13:49

Vlatka Marčan (Foto: ATTEND)

U Zagrebu su danas predstavljeni rezultati projekta Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju – ATTEND, čiji je cilj bio omogućiti preduvjete za jednake obrazovne mogućnosti djece s teškoćama u razvoju, kao i njihovo što uspješnije uključivanje u društvo. U projektu, koji je započeo još početkom srpnja 2021. godine, sudjelovali su Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET kao nositelj te Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (ERF), Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) te Grad Reykjavik kao projektni partneri.

Asistivna tehnologija Znate li što je to asistivna tehnologija i zašto je toliko važna?

U samom projektu, kao korisnici, sudjelovale su 34 odgojno-obrazovne ustanove iz 22 hrvatska grada. Tijekom trajanja projekta, one su opremljene različitom asistivnom tehnologijom koja uključuje računala, mobilne uređaje, elektroničke naprave te netehnološka rješenja i pomagala s ciljem poticanja, održavanja i poboljšanja funkcionalnih sposobnosti te povećanja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju. Ukupno im je isporučeno 5686 komada opreme asistivne tehnologije koju već koristi više od 1750 učenika, a održane su i brojne edukacije kako bi se ta oprema što kvalitetnija mogla iskoristiti za rad s djecom.

ATTEND konferencija (Foto: ATTEND)

ATTEND konferencija (Foto: ATTEND)

Više o ovom projektu i svemu što je postignuto tijekom posljednjih godina saznali smo na današnjoj završnoj konferenciji na kojoj je uzvanike uvodno pozdravila idejna začetnica projekta ATTEND i pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Nacionalno koordinacijsko središte za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibernetičke sigurnosti, Vlatka Marčan.

Juraj Bilić Više od 1000 nastavnika i ravnatelja raspravljalo o umjetnoj inteligenciji u obrazovanju

ERF i FER proveli su edukaciju, osposobljavanje i jačanje kapaciteta djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova koje su sudjelovale u projektu, a uz edukacijsku podršku, na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu osnovan je i novi Laboratorij za asistivnu tehnologiju (AT Lab) te je dodatno opremljen postojeći Laboratorij za potpomognutu komunikaciju. Fakulteti su sudjelovali i u kreiranju kataloga asistivne opreme koja je nabavljena u sklopu projekta, a FER je ujedno izradio ozbiljnu igru ukljUČILICA (eng. ATTENDly).

Odjel za obrazovanje i mlade Grada Reykjavika organizirao je za hrvatske ravnatelje i djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova treninge i primjere dobre prakse te ih upoznao s institucionalnim okvirima, modelima financiranja, načinima stručne pomoći za roditelje na Islandu i ostalim oblicima podrške obrazovanju djece s teškoćama u razvoju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti