Borba protiv kiberkriminala ili ugrožavanje slobode interneta?

SAD, Europska unija i druge zemlje bile su protiv rezolucije, bojeći se da bi ona mogla omogućiti gušenje slobode izražavanja i političkog neslaganja.

Martina Čizmić | 29.12.2019. / 08:57

Haker, ilustracija (Foto: Getty Images)

UN-ovo prihvaćanje rezolucije koju je pripremila Rusija o stvaranju nove konvencije za borbu protiv kiberkriminala izazvalo je zabrinutosti zbog sloboda na internetu.

Rezolucija, koju podupiru Kina, Venezuela, Mjanmar, Sirija, Iran i Sjeverna Koreja, prihvaćena je u Općoj skupštini u petak glasanjem 79 prema 60, uz 33 suzdržana.

Njome se uspostavlja odbor međunarodnih stručnjaka koji bi "izradio opsežnu međunarodnu konvenciju za borbu protiv uporabe informacija i komunikacijskih tehnologija u kriminalne svrhe".

Panel se treba sastati u New Yorku u kolovozu kako bi se dogovorio o programu.

SAD, Europska unija i druge zemlje bile su protiv rezolucije, bojeći se da bi ona mogla omogućiti gušenje slobode izražavanja i političkog neslaganja.

Neke države definirale su kritiku vlade kao kriminal te su im tvrdnje da rješavaju kibernetički kriminal i terorizam izlika za internetsku cenzuru.

SAD je rekao da bi rezolucija mogla "potkopati međunarodnu suradnju u borbi protiv kiberkriminala u doba kad je poboljšana suradnja ključna".

Rezolucija bi također mogla dovesti u pitanje rad postojeće UN-ove međuvladine stručne skupine za kiberkriminal, koja se već bavi pitanjem je li potreban novi ugovor, tvrdi SAD.

Human Rights Watch je podržavatelje rezolucije nazvao "otpadničkom galerijom nekih od najrepresivnijih vlada na svijetu", prema South China Morning Postu.

Ako je plan razviti konvenciju koja zemljama daje pravno pokriće za blokade i cenzuru interneta, dok se kreira potencijal za kriminalizaciju slobode govora,onda je to loša ideja, rekao je ravnatelj Human Rights Watcha Louis Charbonneau za list.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti