Borba protiv piratstva: Google uvodi promjene na tražilici

Prilikom pretraživanja glazbe i videozapisa na Googleu, pri vrhu i s desne strane stranice prikazivat će se linkovi na legalne servise, dok će se piratski sadržaj prikazivati pri dnu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2014. / 09:16

Borba protiv piratstva: Google uvodi promjene na tražilici

Diskografi i agencije za zaštitu autorskih prava već godinama vrše pritisak na Google te su više puta kritizirali ovu kompaniju putem čije se tražilice jednostavno može pronaći piratski sadržaj. Google je posljednjih godina poduzeo neke mjere kako bi smanjio piratstvo, a ovog su tjedna najavili nove promjene u tražilici koje bi trebale utjecati na smanjenje dostupnosti piratskog sadržaja. Nove promjene trebale bi utjecati na poredak prikazivanja sadržaja na vrhu stranice prilikom pretraživanja pa bi se, prilikom pretrage nekog banda ili pjesme, odmah na vrhu stranice prikazali linkovi na legalne servise poput Googlea Play ili Spotifya.

Ti će se legalni servisi sada prikazivati u vrhu stranicu i s desne strane kako bi bili što vidljiviji, no da bi se link na servis prikazao na tom mjestu, kompanije će to morati platiti jer su to ionako mjesta koja su rezervirana za oglase. Iz britanskog udruženja glazbenika (BPI) zadovoljni su s novim promjenama i što će Google sada ostaviti mjesto rezervirano za legalne servise, no nisu previše oduševljeni činjenicom da će kompanije morati plaćati za prikazivanje linkova na tim mjestima. 'Ne bi trebali postojati troškovi kada je u pitanju servisiranje korisnika s rezultatima za legalne servise', komentirao je glasnogovornik ovog udruženja za BBC.

Također, osim ovog noviteta, Google je uveo i dodatne promjene prilikom prikazivanja rezultata pretraživanja pa će se tako linkovi na stranice s ilegalnim, odnosno piratskim sadržajem prikazivati još niže na stranicama rezultata pretraživanja. Iz ove kompanije napominju da degradiranje piratskog sadržaja, odnosno prikazivanje tih rezultata niže na stranicama pretraživanja nije novitet, no sada su dodatno poboljšali taj algoritam, što je loša vijest za pirate. Nedavno Googleovo istraživanje pokazalo je da je omogućavanje kvalitetnih legalnih servisa jedan od najučinkovitijih načina borbe protiv piratstva te se organizacije za zaštitu autorskih prava nadaju da će naglašavanje takvih legalnih servisa poput Amazona, Netflixa i Spotifya na vrhu Googleove tražilice utjecati na smanjenje downloada ilegalnog sadržaja i povećanje korištenja legalnih servisa. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti