Braća Hrvoje i Domagoj Boljar rade najekološkije tenisice na svijetu

Napravljene od konoplje, od kaučuka, kenafa, pamuka, kukuruza, pluta i ne raspadaju se.

Sanja Vištica | 19.11.2019. / 07:53

Braća Hrvoje i Domagoj Boljar osnovali su tvrtku Miret u kojoj, kažu, rade najekološkije tenisice na svijetu. Švedska, Danska, Njemačka - samo su neke od zemalja u koje su otišle njihove eko-tenisice. Interes je popriličan. S braćom smo razgovarali u Zagrebačkom inovacijskom centru.

U njima nema plastike, u njima nema kože. Nema teških metala niti ikakvih kemikalija, kaže Domagoj.

Napravljene su od konoplje, od kaučuka, kenafa, pamuka, kukuruza, pluta. I ne raspadaju se.

Mnogi su na njihovu ideju podizali obrve sve dok prije nekoliko godina nisu u jednu trgovinu stavili stotinjak pari koje su u startu uspjeli nekako proizvesti i to je u mjesec dana u Splitu nestalo, objasnio je Domagoj.

Pametnom dosta. Od nečeg se moralo živjeti pa su radili na drugim projektima. A svaku slobodnu minutu investirali u svoju ideju.

Trebalo nam je skoro šest godina da to razvijemo jer nije bilo adekvatnih materijala, koji su i ekološki, ali i dovoljno dobri za napraviti obuću, dodaje Hrvoje. Sami ih osmišljavaju pa šalju u tvornicu na izradu.

I prodaja je krenula, ali je s tom prodajom krenula pažnja medija, akceleratora i investitora, kaže Domagoj. I najvažnije, privukli su pažnju kupaca. Po Švedskoj, Njemačkoj, Danskoj... zakotrljalo se pa spavanja - nema.

Braća ističu da jedan radi po danu, drugi više po noći, jedan razvija, a drugi smišlja ideje. Što znači voditi biznis, učili su od oca koji je i sam vodio tvornicu obuće.

Ovaj projekt radimo baš u čast našem pokojnom ocu. A mama se uvijek buni oko toga je li sretna oko toga što smo mi u privatnom poslu ili nije, kažu braća Boljar.

Mama može biti mirna - jer ne žele otići iz Hrvatske. Ovo je naš projekt za koji se nadamo da ćemo moći omogućiti još nekome da ostane u Hrvatskoj, kaže Domagoj.

Strani ljudi s kojima smo znali pričati su nam govorili - 'a vi se morate preseliti u Švedsku da bi taj projekt uspio'. Moraš stvarno probijati barijere, zaključuje Hrvoje. Zato je i uspjeh - još slađi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti