Branson odbrojava posljednje sate do svog izleta u svemir, a čestitka za sretno putovanje došla mu je i od glavnih rivala

Branson će biti prvi od dva milijardera koji će u razmaku od desetak dana isprobati turističko putovanje u svemir.

Martina Čizmić | 11.07.2021. / 07:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sir Richard Branosn danas će se, otputiti u nebeske visine gdje će zajedno s još četvero suputnika u letjelici Virgin Galactica, dotaknuti svemir.

Branson će tako biti prvi od dva milijardera koji će u razmaku od desetak dana isprobati turističko putovanje u svemir. A uoči leta, želje za sretan put dobio je i od svog glavnog suparnika - Jeffa Bezosa. Naime, osnivač Amazona (i nejgov donedavni šef), na Instagramu je Bransonu i njegovom cijelom timu poželio uspjeh i "siguran let".

 

 

Isto je nešto ranije napravio i milijarder Elon Musk, koji se za sad nije uključio u utkru oko pokretanja turističkih letova u svemir. Musk ima dalji cilj - otići do Marsa. No, dok se to ne dogodi Musk će promatrati Bransonov let sigurno sa Zemlje, i to, čini se, iz prvog reda jer je najavio da će doći gledati polijetanje u New Mexico.

 

 

Razlika između Bransona i Bezosa - tko zapravo leti u svemir?

Iako se Branson hvali da će biti prvi milijarder u svemiru, Bezos će (ako sve bude prema najavljenim planovima) otići dalje. Šef Blue Origina, Bob Smith, napomenuo je kako Branson, iako će biti prvi, neće zapravo otići skroz u svemir.

Želimo mu sretan i uspješan let, ali on neće preći Kármánova granicu pa će to biti veoma različito iskustvo, rakao je Smith ranije ovaj mjesec.

Naime, Kármánova granica je zamišljena crta koja se nalazi na visini od 100 kilometara nadmorske visine i predstavlja granicu Zemiljine atmosfere. Tu definiciju granice sa svemirom prihvaća Međunarodna zrakoplovna federacija, dok američka NASA sve letove iznad 80 kilometara definira kao svemirske. I upravo u tom različitom tumačenju leži i razlika između Bezosovog i Bransonovog leta.

Kako će sam let izgledati?

Iz Virgin Galactica nisu išli previše u detalje kako će izgledati sam let i što će se na njemu događati (za razliku od Bezosa), no neke su stvari ipak poznate.

Tako će Branson i njegov tim poletjeti prema svemiru, no neće uzletjeti s klasične lansirne lampe. Umjesto toga, matični će ih brod, VMS Eve, ponijeti do visine od otprilike 15 kilometara i otpustiti. Piloti će tad na letjelici SpaceShip Two VSS Unity morati upaliti motore i usmjeriti ju gotovo okomito. Kako bi postigli željenu visinu i brzinu, motori će morati raditi "prekovremeno" i ubrzati do tri puta brže od brzine zvuka.

Kad se popnu na visinu od oko 88 kilometara, piloti će isključiti motore i omogućiti letjelici da lebdi. Tijekom sljedećih pet minuta, putnici će iskusiti "svemir". Naći će se u prostoru bez gravitacije gdje će kroz 17 prozora na letjelici moći promatrati Zemlju iz perspektive kakvu nemaju mnogi.

Kad gravitacija počne povlačiti VSS Unity natrag prema Zemlji, piloti će ju okrenuti i usmjeriti direktno prema dolje kako bi ubrzali povratak.

Kad dostigne 15 kilometara od tla, na istoj onoj udaljenosti na kojoj ju je matični brod ostavio, ponovno će se susresti s njim, priključiti i vratiti na Zemlju.

Ako sve prođe kako treba, Branson bi po povratku na Zemlju trebao objaviti "nešto uzbudljivo", kako je to najavio. Neki nagađaju kako će najaviti početak komercijalne usluge svemirskih izleta, drugi pak sugeriraju kako bi mogao najaviti nove projekte. U svakom slučaju, morat ćemo pričekati njegov povratak.

Cijeli let možete pratiti uživo ovdje na Zimu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti