Bravo za mlade fizičare: U konkurenciji 400 natjecatelja iz cijelog svijeta, na Međunarodnoj olimpijadi osvojili tri medalje i dvije pohvale

Hrvatski gimnazijalci osvojili su tri medalje i dvije pohvale na nedavno održanoj Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi.

Martina Čizmić | 27.07.2021. / 11:22

Fizika (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

 Hrvatski gimnazijalci ne osvajaju medalje samo u matematici već i u fizici. Tako su na ovogodišnjoj Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi osvojili tri medalje i dvije pohvale.

Međunarodna fizička olimpijada IPhO 2021., koja se ove godine održavala u Litvi, no zbog epidemiološke situacije natjecatelji su sudjelovali putem različitih internetskih platformi. Tijekom dva natjecateljska dana, mladi fizičari iz cijelog svijeta rješavali su teorijske i praktične zadatke koje su im pripremili litvanski znanstvenici.

Za svaki dio, učenici su imali po pet sati za rješavanje zadataka. Teorijski dio sastojao se od tri zadatka, a učenici su mogli osvojiti maksimalno 30 bodova. U praktičnom dijelu dobili su jedan ili dva zadatka iz različitih područja fizike, te su mogli osvojiti najviše 20 bodova.

Boje Hrvatske branili su mladi fizičari Grgur Premec, Luka Passek-Kumerički, Roko Šupe  iz XV. gimnazije u Zagrebu, Borna Perković  iz III. gimnazije u  Splitu te Filip Vučić iz I. gimnazije u Zagrebu. Grgur Premec i Borna Perković osvojili su srebrne, a Filip Vučić brončanu medalju. Luka Passek-Kumerički i Roko Šupe dobili su posebne pohvale za sudjelovanje.

Prema pravilima IPhO, medalje se ne dodjeljuju samo natjecateljima koji su osvojili najviše bodova, već svima koji osvoje određen postotak bodova. Tako se zlatna medalja dodjeljuje natjecateljima koji su se pozicionirali u osam posto najboljih. Ove je godine dodijeljeno 45 zlatnih medalja. No, kako bi se izdvojili oni natjecatelji koji su ostvarili posebno dobre rezultate dodjeljuju se posebne nagrade za apsolutnog pobjednika, najviše ostvarenih bodova u teorijskom i praktičnom dijelu. Najbolji natjecatelj tako dolazi iz Južne Koreje i zove se Kyungmin Kim.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti