Četiri najveće brazilske telekom kompanije odlučile su da se neće susresti s višim američkih dužnosnikom koji zagovara isključivanje kineskog Huawei Technologiesa s brazilskog tržišta 5G opreme i tako se oduprle američkom pritisku da ne nabavljaju od te kineske kompanije.

Kako su u petak izvijestili brazilski mediji pozivajući se na neimenovane izvore iz industrije, telekomi su se oduprli neopravdanom pritisku, odbivši poziv američkog veleposlanstva da se u ponedjeljak susretnu u Sao Paulou s američkim podtajnikom za gospodarski rast, energetiku i okoliš Keithom Krachom.

Telefonica Brasil, Grupo Oi, TIM Participacoes, kojeg kontrolira Telecom Italia, i Claro, u vlasništvu meksičkog America Movila, kontroliraju svaki između 19 i 29 posto brazilskog mobilnog tržišta.

Te kompanije već koriste Huaweijevu opremu dok se pripremaju za aukciju koncesija iduće godine u Brazilu i ne podržavaju zabranu korištenja opreme Huaweija koju zahtijeva američka vlada.

Američko veleposlanstvo nije zasad odgovorilo na zahtijev za komentarom.

Administracija predsjednika Trumpa pojačala je napore da uvjeri brazilske telekome da ne kupuju Huaweijevu opremu te optužuje tu kinesku kompaniju da daje podatke kineskoj komunističkoj vladi, kao i da predstavlja sigurnosni rizik koji ugrožava privatnost mobilnih korisnika diljem svijeta. Ujedno, administracija nudi financiranje kupnje 5G opreme od zapadnjačkih kompanija poput Nokije i Ericssona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju