Brazilski znanstvenici otkrili posve nov i nepoznat divovski virus

Brazilski znanstvenici otkrili su posve novu vrstu virusa koji čine posve neprepoznatljivi i dosad nedokumentirani geni.

Branimir Vorša | 12.02.2020. / 07:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jaravirus je naziv novootkrivenog soja virusa koji su otkrili znanstvenici u Brazilu. Naziv je dobio po vodenom božanstvu iz brazilske mitologije i folklora, a pronađen je u jezeru Pampulha u gradu Belo Horizonte.

Posljednjih godina virolozi i drugi znanstvenici otkrili su čitav niz novih virusa koji predstavljaju izazov za tradicionalno razmišljanje o tim organizmima, a među njima su pronađeni i takozvani divovski virusi, koji su dobili naziv po velikim proteinskim ljuskama.

Ti divovski virusi imaju kudikamo kompleksniji genom od onog što su znanstvenici pretpostavljali i s obzirom na dotadašnje ljudsko znanje o virusima normalnog tipa. Ti divovski virusi sposobni su popraviti i replicirati vlastiti DNK.

Suprotno već viđenom kod drugih izoliranih virusa amebe, jaravirus nema divovske čestice i kompleksan genom, no istovremeno nosi dosad nezabilježen broj gena. Riječ je možda o prvom u nizu novih ameba virusa zagonetnog porijekla i filogenije, napisali su autori studije o tom novom virusu.

Čak 90 posto gena u jaravirusu nikad dosad nije bilo dokumentirano u znanstvenoj literaturi ili bazi podataka.

Ta činjenica znanstvenike ujedno i zabrinjava jer tolika količina nepoznatih proteina unutar jaravirusa širom otvara vrata posve novom svijetu zasad neotkrivenih virusa o kojima znamo ili vrlo malo ili uopće ništa.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti