Britanci jurišaju prema zabrani prodaje vozila s unutarnjim izgaranjem: Već drugi put pomiču granicu ukidanja, nova će nastupiti već 2030.

Velika Britanija ubrzala je vremenski period u kojem će nastupiti potpuna zabrana prodaje automobila s unutarnjim izgaranjem u toj zemlji. Zabrana će po novom nastupiti već 2030. godine, a prodaja hibridnih vozila nastupit će do 2035. godine.

Branimir Vorša | 18.11.2020. / 11:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najavu da će Velika Britanija u potpunosti zabraniti prodaju vozila s unutarnjim izgaranjem do 2030. godine najavio je britanski premijer Boris Johnson, u sklopu plana u dest točaka nazvanog "zelena industrijska revolucija". U sklopu istog plana do 2035. godine bit će zabranjena i prodaja hibridnih vozila.

No, originalni plan bio je uvesti zabranu tek 2040. godine, a britanski premijer već je dvaput ove godine pomicao vrijeme zabrane unazad, a prvi put je to učinio u veljači, kad je rekao da će zabrana biti 2035. godine.

Johnson je popustio pred sve većim pritiskom smanjenja broja vozila s unutarnjim izgaranjem kako bi Velika Britanija postigla širi cilj eliminiranja štetnih emisija plinova u potpunosti do 2050. godine.

Iako je ova godina krenula posve nenadanim putem kojeg nismo očekivali, Velika Britanija je okrenuta prema budućnosti i grabi priliku da gradi zelenije. Oporavak našeg planeta i naših ekonomija može i mora ići ruku pod ruku, naglasio je Johnson.

Ubrzavanje prelaska na isključivo električna vozila stavlja Veliku Britaniju ispred većine svjetskih vlada kad je riječ o micanju vozila s unutarnjim izgaranjem s prometnica. U Francuskoj će, primjerice, zabrana nastupiti tek 2040. godine. Američka Savezna država Kalifornija planira uvesti tu zabranu 2035. godine.

Ipak, ispred Velike Britanije su Norvežani, koji imaju superambiciozan plan zabrane prodaje svih novih vozila s unutarnjim izgaranjem do 2025. godine.

Zelena industrijska revolucija koju je Johnson predstavio uključuje širok raspon inicijativa koje bi trebale potaknuti ekonomski rast te dati doprinos u borbi protiv klimatskih promjena. Provedba čitavog plana zahtjeva ulaganje britanske vlade u visini od gotovo 16 milijardi dolara.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti