Britanci optužuju: Ruski hakeri pokušavaju ukrasti istraživanja o cjepivu za COVID-19

Za sad nema odgovora iz Rusije na britanske i američke optužbe.

Martina Čizmić | 16.07.2020. / 15:38

Haker, ilustracija (Foto: Getty Images)

Britanski National Cyber Security Centre (NCSC), tijelo zaduženo za čuvanje britanskog kibernetičkog prostora, objavilo je kako su primijetili povećan broj hakerskih napada na tvrtke i institucije uključene u istraživanja i proizvodnju cjepiva za COVID-19.

Kako su istaknuli, hakeri su "gotovo sigurno dio ruske tajne službe".

Prema direktoru NCSC-a, Paulu Chichesteru, grupa hakera koristi malware kako bi pokušala ukrasti informacije koje su povezane uz istraživanje cjepiva za COVID-19.

Slično upozorenje objavili su i američka agencija za nacionalnu sigurnost NSA, Ministarstvo domovinske sigurnosti te kanadski Sigurnosni komunikacijski establišment (CSE).

Britanci su objavili kako su hakeri dio ruske grupe APT29, poznati i kao "vojvode". Čini se kako su iskoristili sigurnosne propuste u računalnim sustavima i pomoću malwarea WellMess i WellMail preuzimali osjetljive dokumente sa zaraženih računala.

Također su se koristili socijalnim inženjeringom kako bi od pojedinaca dobili pristupne podatke s kojima su mogli pristupiti drugim sustavima.

Tijekom 2020., APT29 je ciljao nekoliko različitih organizacija uključenih u razvoj cjepiva za COVID-19 u Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji, vjerojatno kako bi ukrao informacije i intelektualno vlasništvo vezano uz razvoj cjepiva, stoji u izvještaju koji je objavio NCSC, ali koji ne navodi koje su to organizacije bile ciljane niti jesu li i što hakeri uspjeli ukrasti.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti