Britanci zbog WannaCry ransomwarea prelaze na Windows 10

Prema podacima računalnih stručnjaka, više od 98 posto žrtvi ransomwarea WannaCry koristilo je Windows 7.

Martina Čizmić | 10.05.2018. / 17:16

Windows 10 (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prošlogodišnja infekcija britanskog bolničkog i zdravstvenog sustava ransomwareom WannaCry, Veliku je Britaniju stajala milijune u izgubljenim resursima i jačanju zaštite. Otkazano je gotovo 7000 liječničkih pregleda, brojne kritične operacije, a samo pukom srećom nije bilo ljudskih žrtava.

Prema službeni podacima, britanska je vlada potrošila više od 60 milijuna funti kako bi ojačala računalnu sigurnost svog zdravstvenog sustava, a planira uložiti dodatnih 150 milijuna funti u sljedeće tri godine.

Međutim, kako bi se zaštitili od sličnih napada, u britanskoj su vladi donijeli odluku i da cijeli sustav prijeđe na operativni sustav Windows 10.

Naime, prema podacima računalnih stručnjaka, više od 98 posto žrtvi ransomwarea WannaCry koristilo je Windows 7.

Čelnici NHS-a, britanskog zdravstvenog sustava, nadaju se kako će sigurnosne značajke Windows 10 omogućiti bolju zaštitu cijelog sustava, a onda i njegovih pacijenata.

Osim nadogradnje operativnog sustava, novih firewallova i jačanja mrežne infrastrukture u glavnim bolničkim centrima, britanska vlada planira i osnivanje novog centra za digitalnu sigurnost čija bi zadaća bila pravovremeno otkrivanje i sprječavanje sličnih incidenata.

Podsjetimo, WannaCry ransomware poharao je više od 200 tisuća računala diljem svijeta, uzrokovao milijunske šteta, a neke su sigurnosne kompanije kao odgovorne za ovaj napad proglasile hakere Lazarus Groupa iz Sjeverne Koreje.

Napad je zaustavljen kad je Marcus Hutchins, 22-godišnji stručnjak za računalnu sigurnost iz Velike Britanije otkrio tzv. "kill switch" odnosno ključni dio koda koji je poticao ransomware na širenje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti