Prošlogodišnja infekcija britanskog bolničkog i zdravstvenog sustava ransomwareom WannaCry, Veliku je Britaniju stajala milijune u izgubljenim resursima i jačanju zaštite. Otkazano je gotovo 7000 liječničkih pregleda, brojne kritične operacije, a samo pukom srećom nije bilo ljudskih žrtava.

Prema službeni podacima, britanska je vlada potrošila više od 60 milijuna funti kako bi ojačala računalnu sigurnost svog zdravstvenog sustava, a planira uložiti dodatnih 150 milijuna funti u sljedeće tri godine.

Međutim, kako bi se zaštitili od sličnih napada, u britanskoj su vladi donijeli odluku i da cijeli sustav prijeđe na operativni sustav Windows 10.

Naime, prema podacima računalnih stručnjaka, više od 98 posto žrtvi ransomwarea WannaCry koristilo je Windows 7.

Čelnici NHS-a, britanskog zdravstvenog sustava, nadaju se kako će sigurnosne značajke Windows 10 omogućiti bolju zaštitu cijelog sustava, a onda i njegovih pacijenata.

Osim nadogradnje operativnog sustava, novih firewallova i jačanja mrežne infrastrukture u glavnim bolničkim centrima, britanska vlada planira i osnivanje novog centra za digitalnu sigurnost čija bi zadaća bila pravovremeno otkrivanje i sprječavanje sličnih incidenata.

Podsjetimo, WannaCry ransomware poharao je više od 200 tisuća računala diljem svijeta, uzrokovao milijunske šteta, a neke su sigurnosne kompanije kao odgovorne za ovaj napad proglasile hakere Lazarus Groupa iz Sjeverne Koreje.

Napad je zaustavljen kad je Marcus Hutchins, 22-godišnji stručnjak za računalnu sigurnost iz Velike Britanije otkrio tzv. "kill switch" odnosno ključni dio koda koji je poticao ransomware na širenje.