Dron blokirao promet u britanskoj zračnoj luci Heathrow, prvoj u Europi po broju putnika

Vlada je kazala da će zona zabrane letenja biti proširena na oko 5 kilometara, sa sadašnjeg jednog kilometra.

Martina Čizmić | 08.01.2019. / 20:27

08.01.2019.
Londonski aerodrom Heathrow (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Londonska zračna luka Heathrow, prva u Europi po broju putnika, objavila je u utorak da je otkazala odlazne letove nakon upozorenja na jednu bespilotnu letjelicu, tri tjedna nakon velikog poremećaja zračnog prometa u Gatwicku zbog istoga razloga.

"Reagiramo na upozorenje na bespilotnu letjelicu na Heathrowu i usko surađujemo s londonskom policijom na sprječavanju bilo kakve prijetnje sigurnosti. Zbog mjera opreza otkazali smo sve odlazne letove dok traje istraga", objavila je zračna luka na Twitteru.

Glasnogovornica zračne luke na pitanje telefonom nije mogla reći koliko je letova otkazano. Obustava je trajala sat vremena, nakon čega je zračni promet ponovno uspostavljen.

Gatwick, druga najprometnija zračna luka u Velikoj Britaniji, morala je otkazati ili preusmjeriti tisuću letova između 19. i 21 prosinca, čime je bilo zahvaćeno 140.000 putnika.

Vlada najavila da će proširiti zonu zabrane letenja za dronove

Britanija će proširiti zone zabrane letenja za dronove oko zračnih luka i dati policiji nove ovlasti protiv onih koji krše zakon, objavila je vlada u ponedjeljak, nakon što su dronovi prošli mjesec paralizirali promet na jednom od najprometnijih aerodroma u zemlji.

Izmjene je u parlamentu najavio ministar prometa Chris Grayling, nakon što je uoči Božića na Gatwicku zbog dronova otkazano oko tisuću letova, čime je bilo pogođeno oko 140.000 putnika.

Letenje dronova zbog kojih su na Gatwicku morali biti otkazani letovi Grayling je nazvao namjernim, neodgovornim, proračunatim i protuzakonitim.

Ministarstvo obrane ostaje u pripravnosti kako bi se riješio bilo kakav eventualni budući problem na Gatwicku ili nekom drugom aerodromu, dodao je.

Vlada je kazala da će zona zabrane letenja biti proširena na oko 5 kilometara, sa sadašnjeg jednog kilometra.

Grayling je također kazao da će vlada krenuti s testiranjem tehnologije protiv dronova.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti