Britanska policija odustaje od softvera koji je trebao predvidjeti kriminal

Iako iz policije kažu da im je softver bio koristan, na temelju informacija tog programa nisu uspjeli smanjiti stopu kriminala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.11.2018. / 08:04

Trendovi na internetu (Foto: iStock) (Foto: iStock)

Nakon 4 mjeseca testiranja, policija je 2013. u Kentu u Velikoj Britaniji odlučila službeno početi koristiti softver američke kompanije PredPol za predviđanje mjesta na kojima se može očekivati kriminal. Na temelju informacija iz prošlosti (poput mjesta na kojima su se najčešće događale krađe, napadi, ubojstva itd.) te aktualnih događaja, softver je policiju upozoravao kada i gdje mogu očekivati sljedeći napadi, krađe i slično. No nakon pet godina čini se kako policija baš i nije zadovoljna s tim softverom od kojeg su očigledno očekivali više te su objavili kako ga više neće koristiti.

Umjetna inteligencija koja prognozira pojavu kriminala

Već tijekom prve godine zabilježen je porast kriminala, što su u policiji, vjerovali ili ne, opravdali činjenicom da uopće nisu znali kako koristiti taj program. Ipak, ono u čemu je softver s vremenom pomogao jest u proaktivnom djelovanju policije koja je npr. češće patrolirala u nekim kvartovima koji su označeni kao potencijalna mjesta skorašnjih kriminalnih radnji.

Kada sam bio u patroli, te su mi informacije bile iznimno korisne, komentirao je za BBC Chris Carter iz policije u Kentu. Usprkos zadovoljstvu informacijama koje su dobili od softvera, od njega odustaju jer policija sada ima manje vremena za njegovo korištenje zbog smanjenih resursa, ali i – povećanja kriminala.

Policija koristi nove tehnologije za borbu protiv kibernetičkih, ali i "običnih" kriminalaca

Problem je, napomenuo je Carter što jednostavno ne mogu dokazati da su na temelju informacija koje su dobili od tog programa uspjeli smanjiti stopu kriminala.

Raskid ugovora s PredPolom ipak ne znači da policija odustaje od ovakvog pristupa prevenciji kriminala, već će se vjerojatno okrenuti novim partnerima ili će pokušati razviti vlastito rješenje koje će im zaista pomoći u sprječavanju kriminala.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti