Britanska studija pokazala: Antitijela štite od ponovne zaraze COVID-om barem šest mjeseci

Istraživanje je pokazalo da čak 99 posto ispitanika ima antitijela i tri mjeseca nakon zaraze koronavirusom, a nakon još pola godine to je bio slučaj kod njih 88 posto.

Hina | 03.02.2021. / 09:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Gotovo sve osobe zaražene koronavirusom razvijaju antitijela koja ih od ponovne zaraze štite najmanje šest mjeseci, pokazali su rezultati većeg britanskog istraživanja koji su objavljeni u srijedu, pa se znanstvenici nadaju da će broj ponovno zaraženih biti manji.

Organizacija UK Biobank, koja je provela novu studiju tvrdi kako rezultati ukazuju na to da se u Velikoj Britaniji postupno povećava udio osoba s antitijelima ili seroprevalencija, koja je na početku istraživanja u svibnju i lipnju 2020. iznosila 6,6, posto, a u studenome i prosincu porasla je na 8,8, posto.

Također je otkriveno da je seroprevalencija SARS-CoVa-2 najčešća u Londonu gdje iznosi 12,4 posto, a najniža je u Škotskoj - 5,5 posto.

Znanstvenici tvrde da bi rezultati studije, kojom su proučavane razine ranije infekcije koronavirusom u cijeloj Britaniji, kao i koliko su dugo antitijela bila prisutna u organizmu zaraženih osoba, mogli ukazivati na to da će slučajevi ponovne infekcije biti sve rjeđi.

Velika većina oboljelih ima antitijela koja se u organizmu mogu otkriti najmanje šest mjeseci nakon zaraze koronavirusom, rekla je Naomi Allen, profesorica i glavna znanstvenica organizacije UK Biobank, koja je provela istraživanje.

Ono je pokazalo da čak 99 posto ispitanika ima antitijela i tri mjeseca nakon zaraze koronavirusom, a nakon još pola godine to je bio slučaj kod njih 88 posto.

Premda još ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako to utječe na imunitet, rezultati istraživanja ukazuju na to da postoji zaštita najmanje šest mjeseci nakon zaraze, rekla je Allen.

Dodala je da se rezultati studije poklapaju s rezultatima ostalih studija provedenih u Velikoj Britaniji i na Islandu, koje su otkrile da antitijela od ponovne zaraze mogu zaštititi one koji su bolest preboljeli i nekoliko mjeseci.

Istraživanje britanskih zdravstvenih radnika, čiji su rezultati objavljeni prošli mjesec, pokazalo je da zaštita od ponovne zaraze traje najmanje pet mjeseci, no da oni i dalje mogu biti nositelji i širitelji virusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti